Так і не отримавши статусу скверу, столична Пейзажна алея може перетворитися на будмайданчик для елітного житлового комплексу.
На сполох забила громадська організація «Збережи старий Київ». За словами її активістів, над унікальним сквером, який було створено коштом громадян, знову нависла загроза знищення. І знову, мовляв, небезпека йде з боку Міністерства закордонних справ. Останнє, нагадаємо, володіє правом на постійне користування цією земельною ділянкою. Видається, декому із «сильних світу цього» культура та краса міста ніщо, коли на кону стоїть можливість отримання нової житлоплощі.
Перипетії довкола Пейзажної алеї, а точніше її землі, почалися ще 2003 року. У своєму блозі на «Українській правді» усю хронологію подій виклав активіст ініціативи «Збережи старий Київ» Ігор Луценко. За його словами, тільки зусиллями громадськості, публічними протестами та зіткненнями вдалося вберегти парк від екскаваторів. 2008 року самі активісти засипали виритий забудовниками котлован. Приблизно тоді ж суд скасував землевідведення. І в червні минулого року на місці запланованого будівництва з’явився перший у Києві дитячий ландшафтний парк.
— Парк стояв уже близько року, — пише у блозі Ігор Луценко, — але київська влада не поспішала надати цій пам’ятці статус скверу, що дасть їй певний імунітет проти наступних зазіхань забудовників. Аж ось 29 квітня 2010 року зусиллями громадськості питання про подальшу долю цієї землі таки потрапило в напружений графік роботи депутатів київської міськради. Постійна комісія з питань земельних відносин, містобудування та архітектури вирішила підтримати пропозицію припинити право МЗС на постійне користування земельною ділянкою, на якій знаходиться парк. Відповідний проект рішення було внесено до порядку денного.
І все вже йшло до хепі-енду. Та свій хід зробило міністерство. Секретар київської міської ради Олесь Довгий на засіданні зачитав лист, в якому нове керівництво міністерства просить зняти це питання з порядку денного. Буцімто, новопризначені очільники МЗС «уважно вивчають питання використання земельної ділянки», яке стояло на порядку денному, «у тому числі й щодо можливості використання її під будівництво службово-житлового комплексу міністерства». Більшість столичних депутатів вирішила не відмовляти авторам листа і дати їм можливість «уважно вивчити це питання».
— Депутати проголосували за те, щоб залишити землю за МЗС, фактично дали альянсу депутатів та бізнесменів добро на нищення дитячого парку, — переконує Ігор Луценко.
Щоправда, це, на думку пана Луценка, протиправно хоча б з тої причини, що Пейзажна алея належить до так званої буферної зони заповідника «Софія Київська». А тому перебуває (хоча в нашому випадку правильніше було б сказати «повинна б перебувати») під охороною держави та ЮНЕСКО.
А от у МЗС оперативно прокоментувати подальшу долю Пейзажної алеї відмовилися.
— Я розумію, що вас хвилює це питання, але теми сьогоднішньої зустрічі воно не стосується. Тому жодних коментарів надати не можу, — відповів «Голосу України» на вчорашньому брифінгу речник міністерства Олександр Дікусаров. І порадив звертатися до них з офіційним запитом.
Редакція порадою скористалася. І як тільки МЗС надасть офіційну відповідь, ми повернемося до цієї теми. Залишається сподіватися, що бульдозери також дочекаються офіційного рішення міністерства. А останнє все-таки буде не на їхню користь.
Фото Ярослави ЧУХМАНЕНКО.