Шоста сесія Верховної Ради шостого скликання була продуктивною за кількістю ухвалених законопроектів, але за ідеологією відповідала нумерології — дві шістки, — заявив на вчорашньому брифінгу в парламенті заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. «Недарма блискавки влучали, і ще якісь біди траплялися», — напівжартома сказав М. Томенко. Водночас він відзначив результативність сесії — розглянуто 1038 законопроектів, у тому числі схвалено у цілому 135 законів, у першому читанні — 86 проектів, прийнято 504 постанови.

Заступник глави парламенту відзначив дві небезпечні тенденції, які відбулися упродовж шостої сесії, — намагання забрати повноваження у парламенту і ліквідувати його, як майданчик демократичного ухвалення рішень в інтересах усього суспільства з урахування позицій і коаліції, і влади. Як приклад М. Томенко назвав один із опозиційних днів, середу, коли не було проголосовано навіть за включення до порядку денного жодного питання, на якому наполягала опозиція. Проте в останні дні роботи сесії, зауважив М. Томенко, опозиція все-таки отримала можливість реалізувати свої права через створення тимчасових слідчих комісій і бодай розгляд опозиційних законопроектів. За словами заступника глави парламенту, опозиція також змогла вплинути на ухвалення поправок до Бюджетного кодексу, до закону про всеукраїнський референдум.

Коментуючи ухвалену парламентом нову редакцію закону про місцеві вибори, заступник Голови Верховної Ради звернув увагу на те, що доля місцевих виборів також залежатиме від того, чи встигне парламент до 10 вересня завершити внесення змін до Конституції щодо уніфікації терміну повноважень депутатів місцевих рад та міських, сільських і селищних голів. Від цього, вважає М. Томенко, також залежатиме, чи відбудуться 31 жовтня вибори в Києві та в інших регіонах, де проходили дочасні місцеві вибори. За словами М. Томенка, парламентські юристи схиляються до того, що цю норму в законі треба буде тлумачити так, якщо парламент завершить внесення змін до Конституції до початку виборчої кампанії, тоді депутатам треба буде проголосувати, що місцеві вибори відбудуться 31 жовтня на всій території України без виключень, у тому числі й у Києві. Якщо ж процедуру внесення конституційних змін не буде завершено, доведеться частину виборів переносити в часі.

Відповідаючи на запитання, чи можливе проведення влітку позачергового засідання Верховної Ради, заступник глави парламенту висловив думку, що, найпевніше, до осені Верховна Рада не збиратиметься. Єдине, що, на його думку, може призвести до скликання позачергового засідання, — це «неадекватне» рішення Конституційного Суду щодо скасування політреформи 2004 року, або, не дай Бог, природні катаклізми.

Микола Томенко оприлюднив інформацію про «трудову дисципліну» народних депутатів, їхню участь у пленарних засіданнях парламенту. За його словами, у загальній тенденції позитивні зрушення є — кількість «прогульників» зменшилася. На жаль, не виявилося жодного народного депутата, який відвідував усі без винятку 75 пленарних засідань Верховної Ради. Однак є двадцять «відмінників», депутатів, котрі пропустили лише одне пленарне засідання. З-поміж них семеро депутатів від Партії регіонів (С. Глазунов, Ю. Каракай, В. Кисельов, Ю. Колоцей, Е. Павленко, І. Попеску, А. Пшонка), семеро з БЮТу (Є. Зімін, М. Ковзель, С. Курпіль, С. Міщенко, О. Скибінецький, М. Томенко, М. Трайдук), троє з «Блоку Литвина» (В. Герасимчук, В. Литвин, І. Шаров), двоє від КПУ (А. Мартинюк, В. Матвєєв), один від «НУ—НС» (А. Матвієнко). А в десятці «прогульників» — семеро депутатів від Партії регіонів (з-поміж них Рінат Ахметов, котрий пропустив 74 пленарні засідання) і троє бютівців.

Цьогорічну відпустку Микола Томенко планує провести, за його словами, в Закарпатті, чим намагатиметься підтримати власну соціальну ініціативу «Відпочиваймо в Україні».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.