Учора члени тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів зустрілися з делегацією міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів».
Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко розповів, що після того, як з’явилися сигнали про повернення цензури у ЗМІ, у Верховній Раді було зареєстровано два альтернативних законопроекти щодо додаткових гарантій свободі слова. Попри дуже гучні публічні вимоги, вони не були включені до порядку денного парламенту, і їх подальша доля невідома. Також Верховна Рада відмовилась ухвалити закон «Про доступ до публічної інформації». Його розгляд відкладено на осінь. «Нам спільно потрібно посилити тиск на український парламент, щоб після поновлення роботи одним з перших питань він розглянув ці законопроекти», — наголосив Андрій Шевченко. Він сказав, що ситуація дуже тривожна і вимагає об’єднання зусиль українських журналістів, міжнародного співтовариства та підтримки суспільства.
Народний депутат від Партії регіонів Володимир Зубанов вважає, що створення ТСК із питань захисту свободи слова в Україні — це привід для опозиції отримати інформаційний простір напередодні місцевих виборів і покритикувати чинну владу.
«Ми зацікавлені в тому, щоб в Україні була розвинута свобода слова. Саме тому у нас створено Спілку журналістів, до складу якої входить понад 17 тисяч осіб. Усі вони мають змогу регулярно спілкуватися із владою, незалежно від того — регіональні ЗМІ чи центральні. Є незалежна Спілка журналістів, громадські організації по цензурі. І не думаю, що сьогодні є тенденція щодо загрози свободи слова», — сказав парламентарій.
Також він зауважив, що Партія регіонів усіляко сприяє свободі слова в Україні на законодавчому рівні. «Зараз розробляється закон щодо посилення захисту свободи слова, і в кінці вересня ми плануємо розглядати його в залі засідання,  — зазначив Володимир Зубанов.
Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Жан-Франсуа Жюйар розповів, що основна мета його візиту до нашої країни — отримати більш глибоке розуміння ситуації щодо свободи слова.
«За останній місяць ми отримали кілька тривожних сигналів стосовно цензури в Україні, фізичних нападів на журналістів, а також політичного тиску як на місцевому, так і на центральному рівнях», — зауважив Жан-Франсуа Жюйар. А тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування фактів цензури передала міжнародній правозахисній організації «Репортери без кордонів» відеоматеріали та звернення від журналістів щодо перешкоджання їхній професійній діяльності.