Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 2-й тур.
16 липня. «Металург» (Донецьк) — «Оболонь». 3:0. 3 000 глядачів. 30 градусів. Рефері — Грисьо (Львів). Голи: Годін, 23, Морозюк, 34, Мхітарян, 89 (п).
17 липня. «Динамо» — «Таврія». 2:1. 8 600 глядачів. 33 градуси. Рефері — Покидько (Полтава). Голи: Єременко, 14, Шевченко, 17 (п) — Ідахор, 23.
«Ворскла» — «Іллічівець». 1:3. 4 000 глядачів. 36 градусів. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Сачко, 90+1 — Антонов, 22, Пуканич, 55, Ярошенко, 71. На 56-й хвилині Маркоскі («Ворскла») не реалізував пенальті. Вилучено Безуса («Ворскла», 76, друге попередження)
«Севастополь» — «Металіст». 0:0. 5 500 глядачів. 33 градуси. Рефері — Годулян (Одеса).
18 липня. «Зоря» — «Арсенал». 0:2. 7 000 глядачів. 39 градусів. Рефері — Шмигельський (Львів). Голи: Хомин, 54, Шацьких, 80 (п).
«Дніпро» — «Волинь». 2:0. 13 374 глядачів. 36 градусів. Рефері — Жуков (Донецьк). Голи: Селезньов, 33, Гоменюк, 50. Вилучено Гринченка («Волинь», 61, друге попередження).
«Кривбас» — «Карпати». 0:0. 4 500 глядачів. 37 градусів. Рефері — Бойко (Київська область).
«Металург» (Запоріжжя) — «Шахтар». 1:1. 8 500 глядачів. 35 градусів. Рефері — Сіренко (Сімферополь). Голи: Алозі, 35 — Фернандіньо, 69.
«Дніпро», «Арсенал» — по 6 очок, «Металург» (Донецьк), «Іллічівець», «Шахтар», «Динамо», «Металіст» — по 4, «Ворскла» — 3, «Севастополь» — 2, «Металург» (Запоріжжя), «Карпати», «Кривбас», «Зоря», «Оболонь» — по 1, «Таврія» — 0, «Волинь» — 0.
Дехто стверджує, що всі рівні тільки в бані. Але й нинішня тропічна спека, котра стала неабияким випробуванням для кожного, висуває свої закони рівності. І футболісти — не виняток. У тому плані, що й фаворитам доводиться непереливки. Втратив очка в Запоріжжі «Шахтар», те саме сталося з «Металістом» у Сімферополі, де його приймав дебютант ліги «Севастополь».
З огляду на справжні погодні катаклізми виникло цілком природне запитання: чому саме в години, коли на вулиці, мов у розпеченій топці паровоза, відбувалися матчі в Луганську і Сімферополі (початок зустрічей о 16.00), Дніпропетровську (17.00)? Та й у Полтаві та Запоріжжі гравцям і вболівальникам легше не було. Там події призначалися на 18.00. І лише «Кривбас» та «Динамо» вчинили розумно. Там рефері дали свисток на початок поєдинків о 20.00.
Хтось скаже, що, мовляв, такий графік пов’язаний з телетрансляціями. Але то чиста демагогія. І за бажання можна заздалегідь врахувати вплив на футбол тропічних випробувань. Інакше стадіони лякатимуть нас порожніми трибунами. Або ще гірше — отримаємо ще й жертви теплових ударів. І кому, скажіть, це потрібно?..
Досить нелегко далася домашня перемога динамівцям. Хоча вони мали величезну перевагу над «Таврією», але розтринькали купу моментів. Натомість гості діяли гідно і цілком непоступливо.
— Важко коментувати такий матч, — сказав після гри наставник «Динамо» Валерій Газзаєв. — Мати таку колосальну перевагу й не реалізувати її! Я дуже розстроєний. Але загалом стан гравців нормальний. Матч повинен був закінчитися з тим самим рахунком, що й торік (6:0). Така неймовірна праця за такої спеки! Мені дуже шкода футболістів, що їхні намагання пішли намарно. Моменти треба було реалізовувати! І спокійно грати, а не нервувати до кінця матчу. Тому до гравців у мене претензій немає, але до нереалізованих моментів будуть. То були «убойні» моменти! Нас це дуже тривожить напередодні майбутнього матчу кваліфікації Ліги чемпіонів, де дуже важливою буде різниця забитих і пропущених м’ячів. Не приховую, що розстроєний таким результатом.
— За тиждень гра з «Металістом», через 10 днів — з «Гентом». Ви для себе визначилися з парою центральною оборонців?
— Ви повинні розуміти, що «Таврія» — команда не третьої ліги. І припуститися однієї помилки протягом матчу маємо право. Ми не можемо загнати їх до карного майданчика і не випускати звідти. Це клуб  Прем’єр-ліги, на хвилиночку, він виграв Кубок країни і так далі. Він має грати в Лізі Європи. Я уявляю наші орієнтири. Ми працюємо над помилками в обороні й шукаємо зв’язки. А от те, що ми втратили Хачериді, котрий був у чудовій формі, перед початком чемпіонату, так це для нас втрата неабияка! А сьогодні за винятком однієї—двох помилок оборона відіграла добре. І атаці багато допомагали, особливо флангові гравці. У другому таймі взагалі не було похибок і добротна гра оборонців. Хоча ми шукаємо оптимальний варіант.
— Воротар «Таврії» Постранський вочевидь нервував, йому часто не вдавалося фиксувати м’ячі. То чому ж динамівці не били здалеку?
— Ми забили нелогічні м’ячі  — з пенальті й курйозний гол після помилки воротаря. А от ті, які повинні були забивати, не забили. «Таврія» боролася як могла, під танк лягала, але це ж не може тривати вічно, потрібно й у футбол грати.
— Чи влаштовує вас гра Мілевського?
— Він і сам розстроюється, бо не забиває, маючи відмінні моменти. Чекаємо від нього поліпшення гри.
— Як готуватиметеся до «Гента»?
— Мої асистенти Микола Латиш і Олег Лужний 23 липня будуть на матчі бельгійського Суперкубка: «Гент» проти «Андерлехта». Наші розвідники 31 липня переглянуть ще й матч «Гента» у чемпіонаті Бельгії проти клуба «Вестерло». Також ознайомимося з усією інформацією з минулого сезону. Підготуємося як треба.
На знімках: динамівець Бетао на поле вийшов із крихітним синочком Лукою; герой матчу в Запоріжжі Максим Коваль.
Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО  та з архіву «Глосу України».