Браконьєрство та відкриті для відвідування туристами місця гніздування чорних грифів і білоголових сипів загрожують повному знищенню популяції цих птахів.
За словами заступника голови кримської республіканської асоціації «Екологія і світ», керівника центру екологічного здоров’я Андрія Артова, сьогодні на півострові налічується близько 60 чорних грифів і близько 130 особин білоголових сипів. «Ще кілька років тому ці птахи жили в Криму, а тепер вони з’являються в нас украй рідко, під час перельотів», — сказав А. Артов. Стерв’ятник звичайний, котрий гніздився на півострові в середині минулого століття, зник повністю. «Щоб такого не сталося з чорними грифами, які є символом Криму, до постійної комісії Верховної Ради АРК з аграрних і земельних питань, екології та раціонального природокористування спрямовано план дій, розроблений у результаті здійснення проекту «Підтримка стійкості українських популяцій грифових птахів», — підкреслив керівник центру.
На думку кримських екологів, якщо цей документ буде ухвалено, то з’явиться правовий захист і фінансування проекту щодо захисту хижих птахів із фонду навколишнього природного середовища. При цьому, стверджує Андрій Артов, найближчим часом необхідно створити окрему групу фахівців, яка займатиметься охороною хижих тварин і птахів. «Сьогодні республіканський комітет з охорони навколишнього природного середовища автономії дуже слабо займається охороною цих видів. У комітету бракує ресурсів і фахівців. На цьому «полі» промишляють в основному браконьєри», — заявив А. Артов.
Москвичка виграла путівку до євпаторійського санаторію
У Євпаторії серед курортників відбувся конкурс «На екваторі літа». Переможницею конкурсу стала 23-річна жителька Москви Вікторія Юрченко. Як приз дівчині дісталася путівка на двох на 2011 рік в один із євпаторійських санаторіїв, де вона зможе відпочивати цілий місяць.
У змаганнях взяли участь більше півсотні курортників, котрі приїхали з різних міст України, Росії та Білорусі. У боротьбі за путівку їм довелося надувати плавальний круг, стрибаючи на батуті, їсти морозиво, дефілювати в панамі й показувати лінію своєї засмаги, а також швидше за всіх пройти естафету здоров’я — пробігти коротку дистанцію, на якій треба було обмазатися цілющою гряззю і випити на швидкість літр мінеральної води із євпаторійського джерела. У процесі добору в сімох різних випробуваннях визначилися дев’ять півфіналістів, а потім з них уже двоє продовжили боротьбу за головний приз конкурсу. За словами Вікторії, найскладнішим для неї виявився конкурс з поїдання кавуна, який кожному із претендентів на вихід у півфінал треба було з’їсти поодинці.