Учора заступник Голови Верховної Ради України, ініціатор та організатор акції «7 чудес України» Микола Томенко провів прес-тур по історичних місцях Києва, які претендують на звання кращих у рамках акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци». У ході прес-туру учасники планували відвідати Маріїнський і Кловський палаци, а також наймогутнішу фортифікаційну споруду столиці — Київську фортецю. (Подробиці із прес-туру — у найближчому номері «Голосу України»).
Нагадаємо, у березні 2010 року було презентовано акцію «7 чудес України: замки, фортеці, палаци». Мета проведення — складення замково-палацової карти України та ґрунтовний аналіз сучасного стану збереженості пам’яток, розкриття їх історико-культурного потенціалу та встановлення перспектив залучення у музейно-екскурсійну, готельну й туристичну сфери. Кінцевим результатом проведення акції буде розробка комплексної стратегії підтримки, реконструкції та відновлення архітектурно-історичних пам’яток за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а також коштів приватних осіб.
У результаті проведення акції будуть обрані сім чудесних замків (фортець, палаців) України і сім замків (фортець, палаців), які знаходяться під загрозою швидкої руйнації та зникнення.
Акція проходить у декілька етапів: І етап — оголошення початку акції та прийняття пропозицій щодо її учасників; ІІ етап — представлення областями своїх номінантів, організація прес-турів (розпочався 5 червня). Визначення 21 напівфіналіста акції; ІІІ етап — визначення переможців акції шляхом експертного та інтернет-голосування.
Поки що в акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» беруть участь 137 об’єктів. Своїх номінантів уже представили Хмельницька, Рівненська, Волинська та Чернігівська області.
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.