Напередодні місцевих виборів кияни невдоволені владою. Про це розповів під час «круглого столу» генеральний директор Центру «Соціс» Микола Чурилов. Зокрема, як показують дослідження, мешканці столиці мають претензії до стану міських доріг, цін на комунальні послуги та продукти, а також до роботи міських комунальних служб.
З огляду на це, за словами експерта, підняти рейтинги політичних сил, які претендують на місце в районній або міській радах, дуже складно. «Тому на місцевих виборах можна чекати сюрпризів. Усе залежатиме від об’єднання політичних сил навколо однієї партії», — сказав він.
На думку Миколи Чурилова, претенденти на посаду місцевих голів з БЮТ, які вже фігурували на останніх виборах, будуть непрохідними. Те ж саме стосується і Партії регіонів. Однак ситуація може змінитися, якщо зроблять ставку на Сергія Тігіпка. Тільки чи він погодиться — ще питання.
Заступник голови Солом’янської районної ради Володимир Половинко зазначив: якщо мета партії — отримання влади, то чи потрібна нам така політична сила? «Ми обираємо якийсь міф, а не можливість поліпшити умови проживання в конкретному районі чи місті», — обурювався чиновник.
Він нагадав, що за останні роки місцевий бюджет тільки скорочувався. До того ж відбувається централізація місцевого самоврядування, яка шкодить країні.
А заступник голови Дарницької районної ради Олена Левченко переконана: місцеві вибори мають проводитися за мажоритарною системою. Також потрібно підняти статус депутата районної ради, який разом з місцевою владою вирішував би найболючіші питання — приміром, недобудованих соціальних об’єктів. Так, за її словами, столичний Харківський масив постійно забудовувався і ніхто свого часу й не думав про інфраструктуру району.
Учасники «круглого столу» були одностайні в тому, що кандидатами на місцевих виборах мають бути люди, які працюють на місцях разом з виборцями, а не заручники партійної системи.