Про досягнення Комітету Верховної Ради з питань правосуддя за результатами шостої сесії шостого скликання ми попросили розповісти голову комітету Сергія КІВАЛОВА:
— Від моменту формування Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя ні на один місяць не припинялася його робота. Регулярно проводилися засідання й розглядалися законопроекти, подання про призначення суддів безстроково, звільнення їх, а також інші питання, що належать до сфери діяльності комітету. Комітет з питань правосуддя від сесії до сесії незмінно є рекордсменом щодо кількості проведених засідань і розглянутих питань серед інших комітетів Верховної Ради.
За останні півроку в комітеті розглянуто більш як 2,5 тис. заяв, скарг, клопотань фізичних та юридичних осіб.
Найважливішим завданням у роботі комітету протягом шостої сесії Верховної Ради України шостого скликання стала підготовка законопроекту «Про судоустрій і статус суддів», внесеного Президентом України В. Януковичем, для прийняття його в цілому.
З метою ефективного пророблення і підготовки до другого читання проекту закону України «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до статті 29 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Комітетом з питань правосуддя були проведені слухання у форматі виїзного засідання в Одесі. Запропонований формат слухань передбачав обговорення прийнятого в першому читанні проекту закону України «Про судоустрій і статус суддів». На комітетські слухання були запрошені представники судової влади всіх рівнів і спеціалізацій, центральних органів виконавчої влади, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, наукових і експертних установ, громадських організацій, засобів масової інформації.
У підсумку Верховна Рада України скористалася шансом і здійснила вирішальний, значимий крок у судовій реформі.
Це результат злагодженої роботи Президента України, законодавчої і виконавчої галузей влади. Це приклад того, як потрібно діяти в тих непростих умовах, що склалися в нашій державі за останні роки в багатьох сферах життя.
Нарешті європейські країни побачили те, чого так довго чекали. Адже саме реформи, у тому числі й судово-правова реформа, є нашими зобов’язаннями, взятими перед Радою Європи.
Без сумніву, закон про судоустрій і статус суддів, прийнятий Верховною Радою, найповніше відповідає європейським стандартам завдяки тісному співробітництву з експертами із Венеціанської комісії. І таке співробітництво триватиме.
У будь-якому разі, ми впровадили    прогресивний закон, і тепер можна буде надалі повертатися до обговорення, щось поліпшувати.
Попереду ще багато роботи в цьому напрямі, у тому числі в рамках Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя: першорядними є проблеми процесуального законодавства, реалізація кадрового забезпечення та фінансування судової діяльності, удосконалення норм окремих законів.