Народний депутат України Олексій Білий виступає за перерозподіл коштів, які сьогодні сплачують промислові підприємства за забруднення довкілля. Більша частина грошей надходить до державного бюджету. Депутат став співавтором проекту закону про внесення змін до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», згідно з яким пропонується перерозподілити екологічні гроші. З березня минулого року проект документа перебуває на доопрацюванні.
«Ми пропонуємо перерозподіл коштів, які сьогодні сплачують наші підприємства: ці гроші спрямувати на вирішення екологічних проблем, — розповів депутат. — Свого часу підприємства гірничо-металургійної галузі працювали в умовах експерименту (залишали більшу частину екологічних коштів на місцях і використовували на природоохоронні цілі. — Авт.). Ми змогли трохи просунутися вперед. Так, особливих результатів не показали, але й сам експеримент був коротким, і різниця у відрахуваннях була лише 20 відсотків. А ми говоримо про істотніші гроші».
На думку Олексія Білого, якби плата за забруднення, яку вносять металургійні підприємства Маріуполя, залишалась у місті, це дало б змогу придбати екологічно чистий транспорт — трамваї та тролейбуси — і розвантажити центр від автобусів. «Розуміємо, не все в руках підприємств, коли падають обсяги виробництва, — додав депутат. — Але ж платежі з екології вони все одно роблять. Вони йдуть із міста. Ми могли б фінансувати цими коштами цільові програми і таким чином зменшувати викиди. А так виходить: доходність падає, гроші віддаємо до центральних органів, а потім ходимо й просимо: мовляв, дайте нам якусь частину. Ми б хотіли це збалансувати. Якщо не зможемо прийняти це рішення для всіх регіонів, наполягатимемо, щоб відпрацювати цю схему в окремому місті чи окремій області. І якщо це приносить позитивний результат, давайте зробимо, щоб усі в країні могли використовувати цей досвід».
«Якщо в нас залишатимуться додаткові кошти, це дасть можливість розширити коло заходів з охорони навколишнього природного середовища, — погоджується міський голова Маріуполя Юрій Хотлубей. — Ми спрямуємо кошти на те, щоб зробити кращими дороги, на озеленення міста. Можливо, варто повернутися до «зеленої хвилі» й суттєво скоротити простоювання транспорту на перехрестях». Торік у Маріуполі зафіксовано найнижчий за останні двадцять років рівень шкідливих викидів — близько 290 тисяч тонн пилу і газу (не в останню чергу — «завдяки» економічній кризі). Для порівняння: в 1989 році промислові підприємства викинули в атмосферу 800 тисяч тонн відходів.
Донецька область.