Полтавська молодь, з ініціативи представників руху добровольців «Простір свободи», провела акцію протесту проти намірів міської влади «увінчати» пам’ятник герою Полтавської битви — коменданту Полтавської фортеці полковнику Олексію Келіну — скульптурним зображенням двоголового орла.

Таку ідею під час цьогорічного відзначення 301-ї річниці Полтавської битви вперше озвучив радник міського голови Валерій Трегубов. Він повідомив, що проект реконструкції пам’ятника (точніше, повернення його до первісного вигляду) виконано під його керівництвом, «птицю» уже ось-ось почнуть відливати, а сама реконструкція буде завершена до 23 квітня — Дня міста. Обійдеться вона у 300 тисяч гривень.

Активісти вимагали «не допустити появи у місті двоголового мутанта», натомість, спорудити нарешті у Полтаві пам’ятник гетьману Івану Мазепі. Останній, до речі, було виготовлено за кошти, зібрані громадою, однак у Полтаві його так і не встановили. Учасники протесту вищипали пір’їнки з «тіла» паперового орла. Після того все пір’я акуратно зібрали і разом з двоголовим демонстративно викинули у контейнер для сміття.

Полтава.

Довідка «Голосу України»

Пам’ятник О. Келіну було відкрито 1909 року з нагоди 200-річчя Полтавської битви, про що свідчив і напис на бронзовій дошці: «Доблестному коменданту Полтавы полковнику Келину и славным защитникам города в 1709 году. Установлен при усердии императора Николая ІІ 27 июня 1909 года».

Після революції пам’ятник досить довго проіснував у первісному вигляді. Лише у 1921 році з нього було демонтовано імперський символ — двоголового орла, а під час війни скульптурне зображення лева та бронзові дошки вивезли німці. У післявоєнний час пам’ятник відновили, однак двоголового ніхто на місце не повернув, титульну дошку виготовили заново і відповідним чином «відредагували» текст, в якому ні про Миколу ІІ, ні про його «усєрдіє» більше не згадувалося. Таким чином, з орлом пам’ятник простояв усього 12 років, без нього — майже 90!

На знімку: під час акції протесту.

Фото автора.