У Донецьку відкрився музей історії футбольного клубу «Шахтар». Символічну червону стрічку на вході перерізали президент ФК, народний депутат України Рінат Ахметов, тренер команди Мірча Луческу та ветеран «гірників» Михайло Соколовський. У музеї п’ять історичних залів, три розважальних та кінотеатр. На стендах представлено форму гравців, фотографії, документи, починаючи з 1936 року, коли створилася команда.
Серед найновіших експонатів — Кубок чемпіонів України сезону 2009-2010 років та Суперкубок України, які принесли з собою капітан Даріо Срна та віце-капітан Фернандіньйо. Відвідання музею коштуватиме 30 гривень для дорослого та 15 для дитини. При цьому відвідувачі зможуть скористатися аудіогідом чи за окрему плату замовити «живого» екскурсовода. Серед розваг, які пропонують уболівальникам, — навіть віртуальний футбол, у який можна пограти в одному з залів.
— Я пам’ятаю всі наші перемоги і поразки. Вони вистраждані серцем, — поділився враженнями президент клубу Рінат Ахметов. — Можливо, вболівальники старшого віку будуть розчулені, коли прийдуть сюди і згадають минулі часи. Звичайно, у мене потекли сльози, коли ми побачили легендарний терикон (поблизу стадіону «Шахтар», із цього терикону цілі покоління вболівальників спостерігали за матчами. — Авт.) і почули «Спят курганы темные». А вдруге у мене потекли сльози, коли в одному з залів ми побачили Кубок УЄФА. Його ми всі вистраждали серцем...
А Михайло Соколовський переконаний, що музей прийматиме дуже багато людей, і всі вони згадуватимуть матчі, які бачили вживу. Це, на його думку, буде одне з найвідвідуваніших місць у Донецьку.
Донецьк.
На знімку: гордість і слава «гірників» Віктор Грачов та Михайло Соколовський на відкритті музею їхнього рідного клубу.
Фото з сайту ФК «Шахтар».