Лідер «Сильної України», впевнений, що податкова реформа неможлива без компромісу між власниками великого капіталу і малозабезпеченими громадянами, платниками податків та тими, хто отримує соціальну допомогу
У серпні доопрацьований разом із профільним комітетом Верховної Ради проект Податкового кодексу буде представлений для обговорення громадськості. Зараз робоча група під керівництвом Сергія Тігіпка аналізує пропозиції та зауваження до проекту.
Справедливі податки
За словами віце-прем'єр-міністра з питань економіки, доопрацьований Податковий кодекс зменшить кількість податків, послабить загальний податковий тиск на економіку, зблизить бухгалтерський та податковий облік. Однак однією з головних особливостей документу є відновлення соціальної справедливості. На думку експертів, зараз частка податків і зборів у доходах малозабезпечених громадян у кілька разів вища, ніж частка податків у доходах заможних людей. Які податки і збори платить середньостатистичний громадянин в Україні? Це внески до соціальних фондів, в середньому 32% від розміру зарплати, податок на доходи фізичних осіб у розмірі 15% від доходу. Також потрібно врахувати, що 20% від вартості продуктів, одягу, комунальних послуг, інших товарів і послуг повсякденного попиту — це ПДВ.
Які ж податки сплачує людина, чиї фінансові можливості незрівнянно вищі? Вона майже не платить внесків до соціальних фондів, оскільки вони не стягуються з великих зарплат, майже не сплачує вона і ПДВ, оскільки частка витрат на поточне споживання у заможних людей відносно невелика, адже більшу частину своїх доходів вони відкладають як інвестиції і заощадження, а з інвестицій ПДВ не сплачується. Навіть більше, зі значної кількості так званих пасивних доходів, приміром з відсотків за банківськими вкладами, не сплачується навіть податок з доходів фізичних осіб, а такі доходи можуть становити десятки і сотні тисяч гривень на місяць. У результаті працівник із зарплати в чотири-п'ять тисяч гривень так чи інакше перераховує до бюджету більше половини своїх доходів, а заможний громадянин, зі щомісячними доходом понад сто тисяч гривень, перераховує до бюджету в кращому разі п'яту частину своїх фінансових надходжень. І це за умови, якщо він не користується різними схемами мінімізації податкових зобов'язань. Тобто звичайні громадяни сплачують як податки і збори вдвічі більшу частку своїх доходів, ніж заможні бізнесмени або чиновники. При цьому вони мають такі само права, як і решта громадян України на пільги на послуги ЖКГ і транспорту, на лікування та навчання своїх дітей.
На думку голови партії «Сильна Україна», такий підхід складно назвати справедливим і уряд має намір змінити ситуацію, незважаючи на опір в парламенті. «Податок на розкіш, як у вигляді податку на нерухомість, так і у вигляді акцизу на дорогі автомобілі, однозначно треба запроваджувати, але річ у тім, що тільки-но ми починаємо це робити, у Раді не особливо активно голосують за відповідний закон. Усі начебто підтримують, а достатньої кількості голосів закон не набирає», — підкреслює Тігіпко. А нещодавно віце-прем'єр заявив, що незважаючи на супротив парламенту, незабаром відповідний розділ в Податковому кодексі з'явиться, і уряд зробить все можливе, аби він був проголосований. Зокрема, податок на нерухомість будуть платити громадяни з квартир, площею більше 300 кв. м, будинків і котеджів, площею понад 500 кв. м (2% від мінімальної зарплати за квадратний метр житла), а компанії будуть щороку платити 0,5% від балансової вартості об'єктів нерухомості.
У сфері оподаткування доходів фізичних осіб Тігіпко пропонує запровадити диференційований підхід до плати податку з доходів фізичних осіб у розмірі від 5-ти до 30 відсотків.
Також уряд має намір і після 2015 року зберегти базову ставку ПДВ і податку на прибуток на рівні 17%, а не підвищувати її до 20%; розширити список операцій, які будуть оподатковуватися за заниженою або нульовою ставкою ПДВ; повернути при імпорті розрахунки векселями; збільшити термін дії накладної для формування податкового кредиту з 3 до 12 звітних періодів і повернути пеню (120% облікової ставки НБУ) за несвоєчасне відшкодування ПДВ. Ці заходи допоможуть зупинити інфляцію і здешевити товари повсякденного попиту, також вони допоможуть підтримати малозабезпечені верстви населення.
Вести бізнес буде простіше
За словами Сергія Тігіпка, податкова реформа дозволить зберегти для майже трьох мільйонів наших громадян, які зараз займаються малим бізнесом, робочі місця і доходи. Спрощена система оподаткування буде модифікована, стане більш комфортною. Підприємці з обігом до 300 тисяч гривень на рік будуть повністю звільнені від усіх податків, крім платежів до соціальних фондів. Єдиний податок для тих, чий обіг перевищує зазначений ліміт, стане диференційованим. Також віце-прем'єр-міністр не бачить підстав для посилення повноважень податкової інспекції. На думку Тігіпка, податківцям слід ефективніше використовувати ті повноваження, які у них вже є.
Тим часом великий бізнес, який зараз активно користується спрощеною системою оподаткування для уникнення від сплати податків (як, наприклад, це роблять оптові торговельні компанії або торгові центри), вже не зможе прикриватися єдиним податком. Займатися бізнесом стане простіше, а от ухилятися від сплати податків — складніше.
Податковий кодекс вже доопрацьований разом із підприємцями, роботодавцями, Європейською бізнес асоціацією та Американською торговою палатою. Сергій Тігіпко, який курирував внесення змін в документ, заявив, що він містить не 5,5 тисяч поправок, як декларували представники опозиції. «Ідеальний Податковий кодекс вміщається в 300 поправок», — підкреслив лідер «Сильної України».
Він упевнений, що до середини серпня на рівні експертів уряд підготує якісний документ, який буде винесений на всенародне обговорення і позитивно сприйнятий суспільством. Крім того, в уряду залишається можливість внести зміни до проекту кодексу за підсумками його обговорення з підприємцями та експертами, а кінцева дата передачі допрацьованого тексту до парламенту — 5 вересня. Таким чином, вже десятого вересня документ може бути винесений на голосування і прийнятий в цілому. Крім того, міністерству фінансів вже дали доручення готувати проект закону про Державний бюджет на 2011 рік з урахуванням положень і нововведень Податкового кодексу, що дає впевненість у тому, що з нового року податкова реформа буде реалізована.
Тігіпко також переконаний, що остаточний варіант Податкового кодексу буде позитивно сприйнятий сумлінними платниками податків — вони відчують і зниження податкового тиску, і спрощення адміністрування.