Абітурієнтом номер один Вінницького національного аграрного університету (ВНАУ) став у нинішньому році Володимир Шведа. Незважаючи на те, що хлопець виріс і закінчив школу в обласному центрі, має намір надалі жити й працювати в селі. Каже, кожного літа канікули проводив у бабусі. В селі дуже гарно. Йому там подобається більше, ніж у місті. Щоправда, нині там усе занедбано. Тому й людям важко жити. «Але ж треба комусь налагоджувати нормальне життя», — каже хлопець. Володимир має намір здобути спеціальність агронома. «Та спершу треба стати студентом», — усміхається...
— Ми з сином приїхали здавати документи з Тиврівського району, — каже мати одного з абітурієнтів. — Це недалеко від Вінниці. У перший день роботи приймальної комісії о сьомій ранку вже стояла черга із 35 людей. Наш номер був 36-й. Довелося чекати немало часу.
— Приємно бачити, що так багато бажаючих мають намір навчатися у нашому університеті, — каже відповідальний секретар приймальної комісії ВНАУ Володимир Чередниченко. — Черга частково виникла з тієї причини, що у нинішньому році скорочено терміни подання документів до вузів, тому вже з першого дня абітурієнти подалися здавати документи. До того ж частина з них потім поїдуть до інших вузів. До п’яти з них можна вступати. З багатьма вступниками приїхали батьки, брати чи сестри. Це теж збільшує кількість людей у черзі.
Щоб бодай частково заощадити кошти абітурієнтів, копії документів для них роблять безплатно. Одразу ж юрист університету посвідчує їх печаткою. Жоден абітурієнт ВНАУ у перший день прийому документів, не повертався додому, не здавши їх до приймальної комісії. За словами її відповідального секретаря, комісія працювала, як то кажуть, до останнього абітурієнта.
Ректор ВНАУ народний депутат України Григорій Калєтнік каже, що статус національного, який вузу надано наприкінці минулого року, значно підвищив авторитет навчального закладу. Це одна з причин збільшення числа абітурієнтів. Бо молодь дедалі більше переконується у тому, що вищу освіту треба здобувати у тих навчальних закладах, дипломи яких визнають не тільки у нашій країні. Випускники Вінницького аграрного отримують саме такі. У нинішньому році в університеті відкрито вісім нових спеціальностей. Створено ще одну вчену раду із захисту вченого ступеня кандидата економічних наук. Жоден інший вуз Вінниці не має такої захисної ради.
— Наше завдання — добитися ще одного статусу університету, — каже Григорій Калєтнік, — дослідницького наукового центру. Саме з цією метою визначилися з напрямом наукових досліджень. Для нас таким стало вивчення і впровадження у виробництво біотехнологій, зокрема, тих, що стосуються альтернативних джерел енергії, найбільше — біопалива. Вінниччина зі своїми багатими землями має достатньо сировини для виробництва альтернативних видів палива. Тож віримо, що наш регіон може стати експериментальним полігоном у новій справі.