«Для мене велика честь спілкуватися з вами в день двадцятої річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України», — сказав глава парламенту Володимир Литвин під час урочистого нагородження Почесними грамотами Верховної Ради народних депутатів першого скликання, які брали участь у підготовці й прийнятті Декларації про державний суверенітет України.
Звертаючись до депутатів, Володимир Литвин висловив сподівання, що «урочисте засідання стане першим кроком для того, щоб осмислити, що ви і ваші колеги зробили тоді». Бо саме ці депутати, за його словами, створили основний плацдарм для прийняття акта про незалежність України.
Глава парламенту зазначив, що сьогодні, з відстані, бачиться та велика робота. «Ви творили Україну і, фактично, зробили вирішальний крок у цьому плані. На превеликий жаль, не все те, що зафіксоване в Декларації, матеріалізується, у тому числі, й на рівні Верховної Ради в плані прийняття відповідних законодавчих рішень», — наголосив він.
Володимир Литвин зазначив: «Нам сьогодні потрібні, єдність, одностайність та єдиний порив, який продемонстрували тоді ви — люди різних професій, політичних сил, яких об’єднало розуміння неминучості, об’єктивної зумовленості й необхідності такого кроку».
Глава парламенту щиро подякував присутнім за те, що двадцять років тому вони продемонстрували мужність, мудрість і персональну відповідальність.