Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин пропонує Голові Верховної Ради направити законопроект про порядок організації і проведення мирних заходів (реєстр. №2450) на експертизу до Венеціанської комісії. А вже після отримання її висновку документ буде доопрацьовано до другого читання. Таке рішення члени комітету ухвалили після розгляду за дорученням глави парламенту «Заяви громадських організацій — учасників протесту проти законопроекту №2450».
Водночас у відповіді голови комітету Олега Зарубінського на ім’я керівника інституту «Республіка» Володимира Чемериса, котрий підписав вищезгадану заяву, повідомляється, що для підготовки законопроекту «Про мирні зібрання» до другого читання було створено робочу групу, до складу якої також ввійшли представники секретаріату Кабміну, Міністерства юстиції та Міністерства внутрішніх справ, тоді як «учасники протесту проти законопроекту №2450» не прийняли запрошення щодо участі в роботі утвореної робочої групи та не подали жодної пропозиції стосовно удосконалення редакції статей зазначеного законопроекту. Тож із зауваженнями та пропозиціями учасників акції протесту комітет зміг ознайомитися вже після внесення згаданого законопроекту на розгляд Верховної Ради завдяки широкому висвітленню цієї теми в ЗМІ. Відтак, зважаючи на звернення громадських організацій до Верховної Ради щодо обговорення законопроекту за їх безпосередньої участі,
24 червня було проведено комітетські слухання з цього питання. Однак, зазначає голова комітету, ці слухання, на жаль, виявили «відсутність консолідованої позиції в середовищі громадських організацій щодо доопрацювання тексту законопроекту». Зокрема, якщо одна частина представників громадських організацій наголошувала на актуальності й важливості даного законопроекту та пропонувала прийняти його як закон з урахуванням поправок до окремих положень, то інша висловлювала загальне заперечення щодо необхідності ухвалення окремого закону про мирні зібрання, оскільки право громадян збиратися мирно передбачене Конституцією.
Зважаючи на викладені обставини, комітет вважає, що відновлення конструктивної роботи над цим законопроектом може відбутися після проведення незалежної юридичної експертизи на відповідність міжнародним стандартам.