Самородки зустрічаються рідко. Але вони є. Дуже часто вони зберігають свої таємниці, і тільки уважний дослідник може відкрити поета, художника, творця... Ці люди самобутні. Вони не вписуються у звичне уявлення про творчий початок. З ким можна зрівняти Білокур? І хто її вчив створювати образи, відтворювати минуле, заглядати за обрій буття?
Таланти, що вийшли з народного середовища, мабуть, і не потребують огранювання, бо втратять свою природність, свіжість, незвичайність. Усе те, що відрізняє їх від прийнятих норм і понять.
Ельдорадо людських талантів не завжди багате на потужні розсипи. Але хто наважиться розсортувати живі золоті злитки? Та й що важливіше в піраміді земного існування: нижній чи верхній камінь?
Інша річ, талант часом так захований, що пробивається занадто боязно й непомітно.
Так трапилося з Болеславом Мрачковським (на знімку). Його письменницькі досліди залишаються доступними тільки йому. У свої роки (Болеслав Мартинович давно на пенсії) він як і раніше трохи соромиться, коли заходить мова про його здобутки. А вони в нього зачіпають найрізноманітніші теми: від Великої Вітчизняної до війни в Афганістані.
По-різному можна читати рядки оповідань. Тільки в кожному слові відчувається душевне налаштування людини, котра співпереживає всьому, що відбувається.
Є в доробку Мрачковського й анекдотичні історії.
Пішов одного разу Болеслав з товаришем по гриби і раптом почув страшний собачий гавкіт! «Я побіг на звук. Мій знайомий сидів на березі й наче гавкав на кущі. Побачив мене, зліз на землю і вилаявся. «Біля цих чагарників знайшов гриб, — прохрипів товариш, — присів і, о Боже, віч-на-віч зіштовхнувся з кабаном». А далі було те, що було. Удвох ми помчали до машини. Тепер уже на пару видаючи дивовижні звуки, а позаду щось верещало й хрюкало».
Ці рядки гідні пера Остапа Вишні.
Звичайно, сьогодні книжку видати нескладно. Якщо є гроші. А якщо немає...
Можливо, це коротке знайомство з творчістю Болеслава Мрачковського надихне кого-небудь із видавців і широкому загалу буде представлено ще одного самобутнього автора.