Акціями протесту погрожують робітники шахт «Червоний Жовтень» у Єнакієвому та «Новогродівська №2» у Новогродівці Донецької області. Причина — невиплата зарплати. Зокрема, на «Червоному Жовтні» востаннє отримували гроші ще в квітні — за березень цього року. На цьому виплата грошей закінчилася. Майже чотири місяці колектив зі 156 осіб живе без зарплати. Підприємство перебуває в стадії ліквідації і входить до складу державного підприємства «Укршахтогідрозахист». Заборгованість із зарплати на цьому держпідприємстві — понад 3 мільйони гривень. Грошей не вистачає не лише для того, щоб розрахуватися із робітниками, — бракує коштів за всіма напрямами витрат.
Загалом до складу підприємства входять 13 закритих шахт Донецької та Луганської областей. Ці об’єкти залишені для захисту від затоплення гірничих виробок і земної поверхні. У 2010-му підприємства-«водокачки» або не фінансуються зовсім, або настільки мало, що шахти захлинаються у боргах. Профспілки кажуть, що через відсутність коштів не вирішуються питання охорони праці, промислової безпеки, зростає заборгованість із зарплати.
«Люди перебувають на межі відчаю і готові на крайні заходи, — заявив голова первинної організації профспілки працівників вугільної промисловості шахти «Червоний Жовтень» Юрій Тесля. — Якщо робітникам не виплатять належні гроші, вони готові зупинити роботу водовідливного комплексу, а це матиме непередбачувані наслідки не лише для самого підприємства, а й для всього Єнакієвого». Річ у тому, що названа шахта — найнижча в місті: сюди стікається вода з інших вугільних підприємств. «Якщо водовідливний комплекс припинить роботу, під водою опиняться території, на яких розташовані житлові будинки, загрожує підтоплення і діючим шахтам» — пояснює голова профкому.
За його словами, численні звернення до різноманітних інстанцій результату не дали. Аналогічна проблема склалася і на інших підприємствах, які перебувають у стадії ліквідації, хоча й не входять до складу «Укршахтогідрозахисту». Наприклад, на шахті «Новогродівська №2» також чотири місяці сидять без грошей. Підприємство не веде видобуток, а лише відкачує воду. Гірники погрожують повністю зупинити водовідлив, якщо не отримають зарплати до кінця тижня. Це може призвести до підтоплення Селідового і Новогродівки.