Старт дано. Україна пережила перший день вступної кампанії-2010. Цього року, за даними прес-служби Міністерства освіти та науки, відчинилися двері приймальних комісій 861 вищого навчального закладу. 
Таких черг, як учора чи сьогодні, біля себе вже давно не збирали кіоски, що продають канцтовари. За файлами та папками декому з абітурієнтів довелося 25 хвилин у черзі стояти.
Та ще більший ажіотаж утворився біля самих навчальних закладів. За словами Галини, матері однієї з абітурієнток, уже за годину до відкриття приймальної комісії Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана вишикувалася величезна черга: «А потім ще якийсь список «вималювався». В який начебто ще з 9-ї години вечора в середу записувалися. Подуріли люди!» 
— Ти уявляєш, у нас під дверима приймальної комісії дівчина знепритомніла, — переповідає батькові схвильована абітурієнтка. — Я й сама думала, як би собі вистояти.
Подібні думки, між іншим, виникали в багатьох. Двері приймальних комісій абітурієнти підперли суцільної живою стіною. Якби в коридорах висіли термометри, стовпчик на них зашкалював би.
— Це ж як потрібно хотіти навчатися, щоб у таких чергах стояти! — каже Наталія Антонівна, знайома, котра мешкає неподалік одного зі столичних вишів. 
А от киянка Ганна в перший день вступної кампанії приїхала без документів: «Я не дуже розумію, чому люди так масово пнуться у перший же день документи здавати. Я сьогодні взяла бланк заяви, напишу її вдома й піду на наступному тижні, коли члени приймальної комісії собі руку наб’ють. А може, й погода зміниться».
До речі, цього року в Міністерстві освіти та науки створили оперативний штаб «Вступна кампанія 2010 року», працюватиме приймальня громадян та багатоканальний консультативний телефон (044) 486-28-49.
А в Тернополі напередодні вступної кампанії студенти тамтешніх вузів провели акцію під назвою «Стоп корупції!». Як повідомляє наш власний кореспондент Любов Левицька, вони прийшли під стіни прокуратури області та облдержадміністрації, щоб заявити: хабарництво в освітніх закладах процвітає. Про це свідчать зібрані студентами понад 700 підписів тих, кому доводилось платити за заліки, екзамени, місце в гуртожитку. Їх передадуть правоохоронним органам та владі. Акція попереджувальна. Якщо нічого не зміниться, у вересні студенти пообіцяли провести масштабніший захід. Вимоги представників студентства підтримав голова облдержадміністрації Михайло Цимбалюк. Найближчим часом він має намір зустрітися з ректорами вузів, щоб обговорити заходи з протидії проявам корупції в освітній галузі. Зокрема, до складу приймальних комісій введуть представників недержавних об’єднань, які здійснювали б громадський контроль за вступною кампанією. В облдержадміністрації за номером 52-25-82 відкрито «гарячу лінію», куди може звернутися кожен студент та абітурієнт.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.