Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування визначено ключовим партнером нової Програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні». Про це на вчорашньому експертному робочому засіданні «Перспективи реформування адміністративно-територіального устрою в Україні» заявив народний депутат Василь Демчишен. Захід організовано профільним парламентським комітетом у співробітництві з Програмою Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні» та проектом Міжнародного фонду «Відродження».
На жаль, нині, за словами парламентарія, існує багато проблем щодо впровадження положень Європейської хартії місцевого самоврядування. Народний обранець підкреслив, що організація реформ місцевого самоврядування проголошена одним із пріоритетів діяльності Президента України Віктора Януковича. Отже, основні завдання РЄ збігаються з пріоритетними напрямами подальшої організації реформ місцевого самоврядування в нашій країні. Це розвиток національного законодавства з питань реформування місцевого самоврядування, оптимізація системи адміністративно-територіального устрою, розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування та органами державної влади відповідно до принципів Європейської хартії, реформування системи бюджетних відносин, посилення фінансової автономії органів місцевого самоврядування тощо.
Василь Демчишен нагадав, що 14 квітня цього року на засіданні комітету було детально обговорено з представником Генерального секретаря Ради Європи з координації програм співробітництва в Україні Аке Петерсоном та керівником Програми РЄ «»Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні» В’ячеславом Толковановим пріоритети і детальні напрями подальшого співробітництва. Експерти РЄ взяли участь у діяльності групи з підготовки нового Виборчого кодексу, у вдосконаленні національного законодавства з питань проведення виборів до місцевих органів влади. Рекомендації закордонних експертів були враховані під час підготовки закону «Про вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних та міських голів», який ухвалили 10 липня 2010 року.
В’ячеслав Толкованов розповів, що вже підготовлено комплексний аналіз впровадження Європейської хартії місцевого самоврядування, який презентують на засіданні комітету. «Це перший такий аналіз, де чітко йдеться про те, що треба зробити. І цим має зайнятися насамперед Верховна Рада», — наголосив він.
За підсумками експертного засідання напрацьовані пропозиції стосовно подальшої діяльності законодавчого забезпечення адміністративно-територіального устрою, які має розглянути парламентський Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування у вересні.
На знімку: завідувач секретаріату Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анжела Малюга, член комітету Василь Демчишен, народний депутат Юлія Ковалевська. 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.