Гетьман Богдан Хмельницький, кримський хан Іслам-Гірей, польський король Ян Казимир, козацькі полковники Іван Богун, Данило Нечай, Мартин Пушкар — ці та інші історичні постаті знову повернулися на поле Берестецької битви. І заново, як і 359 років тому, все відбулося за знайомим сценарієм — затята баталія, прояв героїзму, зрада кримського хана, перемога поляків, відступ козаків і формування нового українського війська, яке згодом міцніше стане на захист українських теренів.
Події 359-річної давності спробували «реконструювати» учасники Всеукраїнського фізкультурно-патріотичного фестивалю «Козацький гарт» та зльоту дитячих об’єднань козацьких республік Радивилівського району в ці липневі дні. Інсценізація битви відбувалася на території Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви», що в селі Пляшева Радивилівського району.
— Можна прочитати гори літератури про події, що відбувалися під Берестечком улітку 1651 року, — розповідає один з організаторів цього дійства Ігор Киричук з міста Радивилова. — Але навіть такий величезний багаж не може дати кращого уявлення про перебіг історичних подій, як їхня реконструкція безпосередньо на полі колишнього бою. Особливо це характерно для школярів, котрі тільки-но починають вивчати історію України. Таким баченням саме й продиктована ідея відтворення подій ХVІІ століття. Попередньо розподілившись на різні табори та готуючись до «бойових подій», учні моделювали відповідний до того часу одяг, зброю. А вже під час безпосередньої реконструкції відомої історичної баталії діти спізнали і місця стоянок військ, і напрямки атак, відступів.
Рівненська область.
На знімку: козаки з міста Радивилова проходили вишкіл під проводом козачок.
Фото автора.