Новий формат колективної безпеки для України обговорювали вчора українські та російські парламентарії на міжнародній конференції у Києві.
Йшлося про можливості, які наша країна отримає від співпраці з організацією договору про колективну безпеку (ОДКБ), яка існує з 2003 року. Нині, наголошували учасники зібрання, як ніколи на часі питання про можливий вступ нашої країни до цієї організації.
Що це дасть Україні? На думку народного депутата Олександра Кузьмука, очевидні переваги. А саме: військово-технічну співпрацю, поліпшення фахової підготовки наших захисників Вітчизни, створення спільних навчальних центрів тощо. Усе це потрібно нам, переконаний парламентарій, для боротьби із глобальними викликами. Зокрема, з міжнародним тероризмом, наркоторгівлею, міжетнічними конфліктами. Водночас Олександр Кузьмук наголосив, що згідно з недавно ухваленим законом про засади внутрішньої і зовнішньої політики Україна зберігатиме свій позаблоковий статус, однак, підкреслив він, ми вже маємо чималий досвід особливого партнерства з НАТО. То чому б не підписати подібну хартію із ОДКБ, припустив парламентарій.
На вигодах, які отримає Україна від такої співпраці, зосередився у своєму виступі й радник генерального секретаря ОДКБ генерал-лейтенант Олександр Вінідіктов. ОДКБ, за його словами, це насамперед багатопрофільна організація, яка спрямовує свою діяльність на боротьбу із тероризмом, наркотрафіком, незаконною міграцією і торгівлею людьми в Східній Європі. Він поінформував, що кожного року в якійсь із країн, яка є членом ОДКБ, проводяться спільні зібрання. Цьогоріч таке засідання мають намір провести в Киргизькій Республіці. З огляду на останні події, які там розгорнулися. Говорячи про переваги членства в ОДКБ, радник генсекретаря цієї організації наголосив, що це об’єднання зосереджується на боротьбі зі спільними проблемами. Водночас Вінідіктов нагадав: згідно зі статутом ОДКБ, якщо на одну із країн-учасниць скоєно напад, усі інші держави мають зробити все можливе для недопущення початку бойових дій. Або мусять воювати.
Заступник голови Держдуми Російської Федерації Олександр Бабаков поінформував, що має дані, нібито більшість українців проти вступу в НАТО, але за єднання з ОДКБ.
Однак така статистика видається дуже сумнівною. Хоча б тому, що більшості пересічних  громадян про ОДКБ, переконана, майже нічого не відомо.