У Луцьку проведено реконструкцію ставу у мікрорайоні Теремно. Нову зону відпочинку урочисто відкрив міський голова Микола Романюк.

Цей ставок, який перетинає греблею річечку Сапалаївку, тривалий час був улюбленим місцем відпочинку лучан. Проте в останні роки він вкрився водоростями, дно замулилося. Тож виникла нагальна необхідність почистити водойму. Майже рік простояв Теремнівський став без води: аби техніка змогла працювати, дно потрібно було осушити.

Будівельники ТзОВ «Стир-Агробуд» за весну-літо виконали значний об’єм робіт із звільнення водойми від мулу. За відносно короткий час вони вивезли 30 тисяч кубометрів ґрунту. Ставок став у середньому на сорок сантиметрів глибшим.

Капітальний ремонт мосту через вулицю Теремнівську зробило підприємство «Транс-Міст». Воно ж провело реконструкцію шлюзу, облаштувало перильну огорожу оглядового майданчика, закріпило бетонними плитами берег.

Дещо зроблено і для відпочивальників. Хоча піску, скажемо відверто, завезено замало та і грибків лише кілька. Є проблеми з туалетами, бракує кабінок для перевдягання. Як зазначив міський голова Луцька Микола Романюк, Теремнівський ставок відкриють для купання лише наступної весни. Адже окрім зазначених недоліків, тут ще немає спостережної вишки і човнів для рятувальників, не позначені буйками місця для купання. Тобто, попри врочистості, належить ще багато зробити.

Слід потурбуватися і про зарибнення ставу. Бажано запустити туди товстолобика та білого амура, які інтенсивно поїдають водорості. Інакше водойма стане швидко заростати. Приємно, що наша газета теж долучилася до вирішення цієї екологічної проблеми (ставок у Теремно є гідрологічною пам’яткою природи місцевого значення). Ще 7 серпня 2010 року в статті «Чи виживе річечка в центрі Луцька?» ми порушували проблему Теремнівського ставка і річечки Сапалаївки. І ось «Стир-Агробуд» вже завершує розчищення її русла, впорядковано і став, який із завершенням усіх запланованих робіт стане чудовою зоною відпочинку.

Волинська область.

На знімку: такий вигляд мав став у листопаді 2013 року, а такий — сьогодні.

 

Фото автора.