Члени Комітету з питань науки і освіти на черговому засіданні рекомендували Верховній Раді прийняти в цілому проект постанови про рекомендації парламентських слухань на тему «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010—2020 роки в умовах глобалізаційних викликів».
Парламентарії наголошували, що ключова роль у забезпеченні інноваційного розвитку країни належить державі, яка встановлює стратегічні цілі, забезпечує ресурсну підтримку, включаючи, зокрема, бюджетне фінансування, податкове стимулювання тощо.
Рекомендаціями, зокрема, передбачається забезпечити підтримку державою суб’єктів інноваційної діяльності, впровадити ефективні механізми правового захисту інтелектуальної власності, усунути неузгодженості чинного законодавства у цій сфері.
Верховній Раді рекомендовано схвалити в основному проект стратегії інноваційного розвитку України на 2010 — 2020 роки в умовах глобалізаційних викликів, активізувати формування законодавчої бази та прискорити розгляд відповідних законопроектів, а також створити при парламенті Консультативну раду з питань формування та реалізації національної інноваційної системи.
Кабінету Міністрів, серед іншого, запропоновано забезпечити державну підтримку інноваційної діяльності шляхом надання грантів, податкових пільг, прямого інвестування, фінансових гарантій, державного замовлення на розроблення найважливіших новітніх технологій за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки.
У документі також наголошується на необхідності розмежувати і уникнути дублювання функцій центральних органів виконавчої влади, запровадити принципи одноосібної відповідальності.
Окрім того, уряду рекомендовано вжити заходів щодо модернізації вищої освіти та розширення автономії вищих навчальних закладів, укрупнення регіональних університетів та перетворення їх на потужні освітньо-науково-інноваційні центри.
* * *
Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді відхилити проекти законів про заборону використання в Україні генетично модифікованих організмів. Як виняток дозволяється виробництво ГМО для експорту, а також ввезення організмів, призначених для науково-дослідних цілей або державних апробацій.
Парламентарії констатували неузгодженість цих законопроектів з базовим законом у цій сфері — Законом України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів», а також з ратифікованими парламентом міжнародними угодами.
Наголошувалось, що заборона на використання ГМО не ґрунтується на будь-яких наукових дослідженнях. Про це свідчать висновки НАН України, галузевих академій та установ і міністерств. Головне науково-експертне управління Верховної Ради також пропонує відхилити ці проекти, оскільки питання заборони використання ГМО в Україні має вирішуватися шляхом внесення змін до базового закону.
Народний депутат України Михайло Зубець підкреслив, що «виготовлення низки медичних препаратів потребує генетично модифікованих організмів». Він додав, що наука повинна розвиватись, і сьогодні першочерговим завданням є ґрунтовне дослідження впливу ГМО на організм людини.
З огляду на суспільний інтерес до проблеми, комітет вирішив провести відповідні слухання та створити робочу групу для їх підготовки.