Ситуацію у підтопленій Тернопільській області сподіваються нормалізувати через 7—10 днів. Звичайно, якщо не зашкодять нові дощі: синоптики прогнозують їх до кінця тижня. Нагадаємо, у регіоні наприкінці минулого тижня довелося відселити більше 170 осіб з підтоплених місць. Найбільша загроза була мешканцям селища Коропець, сіл Вістря, Устя-Зелене Монастириського району, Устечко — Заліщицького і самих Заліщиків.
Причому мешканці Коропця вже втретє за літо зазнають лиха. Наприкінці травня сильний градобій пошкодив чимало дахів, у червні — підтоплення, у липні — ще одне. На думку влади, сім’ї з більш як 50-ти будинків треба відселяти, оскільки вони постійно перебувають у зоні ризику. Наступного року Кабмін обіцяє виділити на це перший транш. До речі, і попередній уряд обіцяв збудувати для відселенців нову вулицю, але так нічого й не зробили.
Устя-Зелене, яке найбільше постраждало від повені 2008 року, цього разу захистила зведена дамба, однак і тут вода дісталась деяких обійсть. В Борщівському районі зливи пошкодили залізничне полотно поблизу станцій Скала-Подільська і Гермаківка, спостерігаються зсуви грунту. Зведений загін тернопільських рятувальників, який допомагав ліквідувати наслідки повені на Буковині, повернувся додому, оскільки тут також багато роботи. Підрозділи ГУ МНС в Тернопільській області відкачують воду з подвір’їв, підвалів, криниць, очищають від намулу будинки, вулиці, доставляють питну воду та харчі.
Фахівці зауважують: в області дедалі частіше спостерігаються не характерні явища — буревії, смерчі, підтоплення. На їхню думку, це можна пояснити глобальним потеплінням. У зв’язку з цим, вважають вони, слід змінити систему цивільного захисту населення, переорієнтувати її на захист від стихій. На Тернопільщині вони відбуваються з певною циклічністю: у парні роки.