На початку вчорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Микола Азаров повідомив про «практичне завершення» переговорів із Міжнародним валютним фондом. А оскільки Меморандум про співпрацю з МВФ передбачає не лише поновлення кредитування України, а й покладає на українську владу серйозні зобов’язання, то М. Азаров знову взявся перелічувати проблеми, з якими зіткнувся його кабінет. Нагадавши про бюджетну кризу в Греції, фінансові ускладнення в Іспанії та Португалії, падіння євро, що спричинило здорожчання зовнішніх запозичень, та про «кризу, яка поки що не відпускає Україну», глава уряду зазначив, що водночас значно зросли бюджетні витрати. І хоча Президент В. Янукович уже заборонив урядовцям пояснювати проблеми недопрацюваннями попередників, М. Азаров таки пояснив, що його уряд «змушений сплачувати астрономічні борги попередників, які фінансували бюджет переважно запозиченнями», та що «продовжувався руйнівний вплив на нашу економіку газової угоди, підписаної в січні 2009 року». А все це для того, щоб заявити: «В таких умовах у нас не було іншого виходу, крім того, щоб домовлятися з МВФ про надання Україні фінансової підтримки». Тобто, виходить, що порятунок у тих таки зовнішніх запозиченнях, якими рятувався попередній уряд? Однак прем’єр тут же повідомив, що завдяки професійності переговірників умови нинішнього меморандуму з МВФ «лояльніші для України, ніж ті, що потайки від народу в 2008 році підписали попередники».
Далі М. Азаров перейшов до «достатньо складних» зобов’язань України, котрі передбачають скорочення дефіциту бюджету нинішнього року до 5 відсотків, а наступного — до 3,5 відсотка. Та оскільки для більшості громадян поняття дефіциту до тих пір, поки воно не обернеться скороченням якихось виплат чи доплат, доволі абстрактне, то куди важливішою є тема збільшення на 50 відсотків відпускних цін на природний газ для населення — відповідну постанову 13 липня 2010 року ухвалила Національна комісія регулювання електроенергетики. Торкнувшись цього питання, М. Азаров знову згадав попередників, «які силою змусили незалежний орган регулювання ринку скасувати своє рішення» про підвищення ціни на газ, та зазначив, що його уряд цього не робитиме, проте забезпечуватиме людям максимально можливий соціальний захист і компенсуватиме частину їхніх витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Іншими словами, «уряд значно розширить коло сімей, які можуть скористатися субсидією на оплату житлово-комунальних послуг». За словами прем’єра, держава компенсуватиме витрати, які перевищують 15 відсотків сукупного доходу для працездатних і 10 відсотків — для непрацездатних. Пообіцявши скоротити бюрократичну процедуру оформлення субсидії, М. Азаров дав відповідальним за цю роботу півтора місяця. «До 1 вересня в країні не повинно бути жодної сім’ї, яка б не знала про нові можливості отримати допомогу, зекономити сімейний бюджет, і яка б не скористалася наданою урядом можливістю», — заявив він.
Серед інших завдань, які поставив прем’єр перед підлеглими, — підготовка народного господарства, і насамперед ЖКГ, до зими, погашення заборгованості із заробітної плати, зменшення безробіття.
Міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов, міністр юстиції Олександр Лавринович.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.