З наближенням осені рівнян дедалі більше цікавить, чи буде тепло в їхніх домівках. Це питання дуже актуальне в нинішніх умовах, коли Росія припинила поставки газу в Україну, через що Кабмін вимагає від Рівненщини зекономити відразу 30 відсотків споживання блакитного палива. Наскільки це реально, розповідає міський голова Рівного Володимир ХОМКО (на знімку):

— Уряд ставить завдання зекономити газ на тридцять відсотків. Але ні ми, ні будь-хто в Україні не зекономить його аж настільки. Економія — це суто математично-технічна задача. Адже можна полічити, скільки будинків треба утеплити або замінити котли, й одразу вирахувати, яку це дасть економію. А також сказати, скільки для цього потрібно коштів. На жаль, ні часу, ні ресурсів (насамперед фінансових) для того, щоб провести таку модернізацію до початку опалювального сезону, в Україні немає. Нагадаю: економія споживання у нашому випадку — це коли ви у квартирі маєте ту саму температуру, а теплопостачальне підприємство при цьому витрачає газу менше. Тут йдеться про скорочення, а не про економію споживання газу, адже ми наперед передбачаємо погіршення якості послуг.

— Можливо, варто почати скорочувати споживання газу вже зараз і не подавати гарячу воду?

— Якраз ця послуга передбачає мізерне споживання газу на тлі витрат на опалення. Тому відключення гарячої води суттєво нічого не вирішує. Влада деяких міст, які не мають коштів на закупівлю газу, пояснює мешканцям, що вона не подає гарячу воду, щоб зекономити блакитне паливо. Ми не робимо цього з трьох причин. По-перше, як я вже сказав, це мізерна економія. По-друге, у нас дві когенераційні котельні. Вони не просто підігрівають воду, а ще й виробляють електричну енергію. По-третє, наше теплопостачальне підприємство має хороший фінансовий стан, що дозволяє закупити газ. Нагадаю: це вперше за останнє десятиріччя. Тому нам не вигідно відключати гарячу воду. У попередні роки ми також допускали відключення, бо не мали лімітів на газ. На щастя, тепер ми їх отримали.

— Уже зараз говорять про супертривалі зимові канікули, щоб не опалювати школи. А як буде з дитсадками, лікарнями, звідки дітей та хворих відправити на канікули неможливо?

— Не знаю, як розвиватимуться події. Із розумінням ставлюся до планів уряду, тому споживання газу скорочуватимемо. Як саме — це поки що обговорюємо. Можливо, раніше відправимо дітей на канікули. Можливо, потіснимо або закриємо якісь контори та офіси. Економитимемо, де тільки можна. Вживатимемо адекватних заходів відповідно до того, як розвиватиметься ситуація. Я вже дав відповідне доручення, і нині розробляються схеми згідно з тими параметрами обсягів газу, які необхідно буде скоротити. На початок опалювального сезону матимемо чіткий план дій на кожен випадок і обсяги необхідного скорочення: 15, 20, 30 або й більше відсотків.

— Ви вважаєте реальним скоротити споживання газу на 30 відсотків, тобто практично на третину?

— Тридцять відсотків — це економія порівняно з минулим роком. Але торік зима була, мабуть, найтепліша за останнє десятиріччя. А якщо взяти наші середньостатистичні зими, як-от позаторішня чи три роки тому, то економити треба фактично половину. Це нереально великий показник. Якщо зима буде суворою, то нас очікує надзвичайно складна ситуація. Але ми повинні бути готові до всього. У наших планах найважливішу роль відіграє об’єктивний фактор, на який ми не маємо впливу, — це погода.

Повертаючись до теми економії природного газу, хочу сказати, що основний постачальник тепла в оселі рівнян — «Рівнетеплоенерго» — багато робить у цьому напрямі, зокрема, перевів на альтернативне паливо — щепу, яку поставляє трест зеленого господарства, — котельню на вулиці Курчатова. Переконалися, що це дуже вигідно. Але в масштабах міста перевести всі 34 котельні на альтернативні види палива за короткий термін нереально — для цього потрібні великі кошти. До того ж, для зберігання альтернативного палива необхідні складські приміщення, а їх збудувати поблизу котелень, які розміщені в центрі міста, ніде. Однак, якщо ситуація з газом не поліпшиться, доведеться шукати вихід.

— Чула, що цього року дозвіл на початок опалювального сезону даватиме Київ.

— Це справді так: відповідно до вимог постанови Кабміну початок опалювального сезону узгоджуватимемо з Києвом. Таке в нас уперше.

Бесіду вела Людмила МОШНЯГА.

Рівне.

ЦИФРА

Готуючись до нового опалювального сезону, працівники «Рівнетеплоенерго» провели гідравлічні випробування 181 кілометра теплових мереж (а це — 89% від їх загальної протяжності), замінили 9 кілометрів труб, відремонтували всі центральні та індивідуальні теплопункти в будинках, здійснили ремонтні роботи в 30 міських котельнях, а також відновили благоустрій у місцях розкопок теплових мереж на площі 4,8 тисячі квадратних метрів.