І довідалися про це випадково: коли в садку лопатою натрапили на схованого двометрового надкупольного хреста
Родина Лещуків із села Остріїв Млинівського району звела дім на новому, необжитому місці в 1973 році, а зовсім недавно дізналася, що там, де стоїть оселя, сто років тому височіла церква.
— Це сталося несподівано: перекопували садок і натрапили на якесь залізяччя, — розповідає господар Флор Панасович Лещук. — Витягли і побачили, що це частина хреста. Почали копати далі, шукаючи іншу частину. Її також знайшли. Склали докупи — вийшов двометровий хрест.
Коли по селу пішов поголос про знахідку, відразу виникло запитання: чому хрест лежить саме тут, на високому пагорбі? Одна з версій — що на цьому місці стояв сільський дерев’яний храм, який згорів під час Першої світової війни. Перекази підтверджують цей факт, хоч архівних документів про храм не збереглося. Отож, зібравши по крихті всі дані, краєзнавці достеменно встановили, що тутешня церква була як дві краплі води схожа на ту, що стояла в селі Бокійма (це за півтора десятка кілометрів від Острієва). Вочевидь, і час зведення храмів збігався — кінець ХІХ століття.
Врешті, схожою виявилася і доля храмів. У Бокіймі церкву під час Першої світової війни австрійці розібрали, а матеріал використали для спорудження бліндажів і переправ, а в Острієві у церкву попав снаряд, вона зайнялася і згоріла дотла. Хрест із купола впав, розбився і довгі десятиліття пролежав у землі. Знайшовши його, роздвоєного, зварили електрозваркою докупи і встановили у садку — як пам’ятку про остріївську святиню.
Рівненська область.
На знімку: Флор Лещук і його дочка Тамара біля знайденого хреста.
Фото автора.