Тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо рішення Стокгольмського арбітражного суду, розслідування фактів корупційної діяльності ЗАТ «Росукренерго» і причетності до цього посадових осіб органів державної влади та арешту екс-голови Державної митної служби Анатолія Макаренка так і не змогла прийняти рішення. Через відсутність кворуму, зокрема, на засідання не прийшли представники парламентської коаліції.
Нині, заявив голова ТСК Роман Зварич (на знімку ліворуч), немає правових підстав говорити про певні боргові зобов’язання, а тим більше про збитки України внаслідок рішення Стокгольмського арбітражного суду стосовно відшкодування компанії «Росукренерго» 11 млрд. куб. газу. Оскільки, за його словами, навіть немає виконавчого провадження.
Роман Зварич повідомив, що ТСК не отримала від НАК «Нафтогаз» копії всіх договорів та контрактів, які були укладені між цією компанією та «Росукренерго» з 2004 по 2009 роки. Водночас народний обранець повідомив, що міністр палива та енергетики Юрій Бойко ігнорує засідання ТСК.
А лідер об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко передала в розпорядження ТСК документи, які свідчать про причетність Юрія Бойка та Дмитра Фірташа до компанії «Росукренерго». Зокрема, це довіреність, яка дає право Ю. Бойку розпоряджатися майном Д. Фірташа.
Юлія Тимошенко запропонувала ТСК заслухати свідчення Президента Віктора Януковича та деяких представників його команди, причетних до газової справи, зокрема, голову адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, міністра палива і енергетики Юрія Бойка і главу НАК «Нафтогаз України» Євгена Бакуліна. Лідер БЮТ вважає, що глава держави погодиться дати свідчення у цій справі, якщо буде відповідний тиск з боку громадянського суспільства.
А що стосується арешту екс-голови Державної митної служби Анатолія Макаренко, то адвокат Юрій Сухов зауважив: поки що офіційно не отримував жодного матеріалу, який став би підставою для затримання Макаренка і для обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.