75 439 сімей та одинаків стоять на квартирному обліку на Львівщині. Обсяг необхідного житла для задоволення потреб цих черговиків становить 4 715 тисяч метрів квадратних. Щороку лише 1,2 відсотка учасників такої черги отримують помешкання. До того ж термін очікування в таких чергах постійно зростає і загрожує перевищити показник середньої тривалості життя людини. Ці сумні дані й спонукали представників владних структур на Львівщині підготувати проект Регіональної програми будівництва (придбання) доступного житла у Львівській області на 2010-2017 роки. Регіональна програма, розроблена на виконання відповідної постанови Кабміну, вже передана для затвердження Львівською обласною радою. А голови райдержадміністрацій готують на своїх територіях земельні ділянки, на яких у майбутньому можна буде зводити доступне житло.
Як повідомив заступник голови Львівської облдержадміністрації Володимир Губицький, Львівська ОДА підготувала також список об’єктів житлового будівництва з високим ступенем готовності, які потребують державної підтримки для їх введення в експлуатацію. Відібрано 17 будинків (906 квартир загальною житловою площею 55511,5 метра квадратних), для завершення яких потрібно 57 234,13 тисячі гривень. Пакет необхідних документів по кожному з цих будинків уже переданий до Мінрегіонбуду, де відповідна комісія прийматиме рішення.
Крім цього, для налагодження безпосередньої співпраці з учасниками процесу отримання іпотечного кредиту (банківськими установами, підприємствами-забудовниками та населенням) та пришвидшення процесу збору необхідної документації, облдержадміністрація запропонувала Державній іпотечній установі створити регіональне представництво.