Уже більше тижня з Тернополя не вивозять сміття. Під будинками стоять переповнені баки, від яких несе нестерпним смородом. А щоденні переговори влади міста з мешканцями села Малашівці, які знову заблокували в’їзд на полігон твердих побутових відходів, результату не дають.
Меморандум між представниками влади і громади діяв до 1 липня. Оскільки міська влада не виконала всіх зобов’язань, які брала на себе, зокрема, закрити і рекультивувати полігон, люди не пропускають машини з відходами. Роман Заставний вважає, що умови меморандуму влада виконувала, а вивозити сміття просто нема куди, тож мешканці мусять поступитися. Адже новий полігон у селі Миролюбівці буде готовий не раніше 1 листопада, а будівництво сміттєпереробного заводу поки що тільки у планах.
Нині повторюється ситуація минулого року, коли місто буквально потопало у смітті. Лише на його дезінфекцію і ліквідацію гризунів пішло понад 60 тисяч гривень. Тож комунальники просять мешканців пакувати сміття у поліетиленові мішки і не викидати великогабаритні відходи.