Держава не поспішає компенсувати втрати
Міністерство аграрної політики може скоротити прогноз урожаю зернових на 2010 рік на 1—1,5 млн. тонн. Про це повідомив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк. «Якщо ми недоберемо 1—1,5 млн. тонн, то це нормально, прогнозовано», — зазначив міністр. Він додав, що на даний момент більшість країн світу скорочує прогнози врожаю у зв’язку з несприятливою погодою.
Тим часом чи не з кожної області надходять тривожні звістки: через складні погодні умови аграрії сповільнили темпи збирання врожаю. Так, наприклад, у Миколаївській області на 12 липня обмолочено 394 тис. га ранніх зернових і зернобобових культур, що становить 47% від загальної площі посівів. Про це повідомила прес-служба облдержадміністрації з посиланням на головне управління агропромислового розвитку області. Уточнюється, що на зазначену дату в регіоні зібрано 394,7 тис. га ранніх зернових і рапсу, а також намолочено 933,3 тис. тонн зерна. Середня врожайність на сьогодні становить 14,3 ц/га. Що стосується озимого рапсу, то його на 12 липня обмолочено 61,8 тис. га, намолочено 88,7 тис. тонн при врожайності 14,3 ц/га.
Однак це не найгірший варіант. У цілому Миколаївщина посідає третє місце в Україні за темпами збирання після Криму й Одеси. У Криму, до речі, хто встиг зібрати ячмінь до дощів, одержав досить якісне зерно, хоча в цілому на півострові град і злива знищили майже чверть урожаю ячменю й значно знизили якість пшениці. Втрати, попередньо, становлять майже 40 мільйонів гривень. Проблеми нинішнього врожаю зачепили також Черкащину, особливо її лівий берег. Стурбовані тут і тим, що область не переробляє сировину, а просто вивозить її. А це зовсім неправильно.
Констатують проблеми і в інших регіонах. Так, Чернігівська область, за прогнозами експертів, теж недобере у врожаї. Там через несприятливі умови в зимовий період загинуло 15,2 відсотка озимих культур. Незважаючи на пересівання їх іншими культурами, повністю компенсувати втрачені площі не вдалося. Тому загальна посівна площа під зерновими й зернобобовими нинішнього літа становить 626,9 тисячі гектарів, що на 4,2 відсотка менше, ніж торік. Крім того, вегетація зернових в області відбувалася в умовах нестачі вологи. У червні в багатьох південних районах дощів не було більше місяця. Тепер же, коли настали збиральні дні, аграрії Чернігівщини нарікають на рясні опади. Але найбільшого удару стихія завдала західним областям, про що неодноразово писав «Голос України». Стихія не щадить і південні та центральні області. Тутешнім хліборобам доводиться буквально чергувати на полях у повній бойовій готовності, щоб, тільки-но розгодиниться, приступати до збирання. А тим часом у державному бюджеті нинішнього року не передбачено коштів на компенсацію втрат через негоду.
Оголилася й ще одна проблема зерновиробників. Уже традиційно в розпал збирання врожаю починають падати закупівельні ціни. Наприклад, на пшеницю 3 класу на 8 липня вона становила 1168 гривень за тонну, що на 1 відсоток нижче, ніж закупівельна ціна на аналогічну дату торік, і менше, ніж було тиждень тому. Про це повідомляється на сайті МінАП. Одне слово, чергова битва за врожай, як у старі добрі часи.