У вересні Голова Верховної Ради України Володимир Литвин планує відвідати Австрію з офіційним візитом.
Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин прийняв Надзвичайного і Повноважного Посла Австрійської Республіки в Україні Йозефа-Маркуса Вукетіча (ліворуч) на його прохання у зв’язку із завершенням дипломатичної місії в нашій країні.
Під час зустрічі сторони обговорили питання, пов’язані з підготовкою офіційного візиту голови українського парламенту до Відня, запланованого на вересень поточного року. Йозеф-Маркус Вукетіч охарактеризував україно-австрійські відносини на політичному рівні як «дуже конструктивні», зазначивши, що Україна і Австрія є стратегічними партнерами. Пан посол назвав візит В. Литвина важливим для обох держав і висловив переконання, що заплановані зустрічі сприятимуть обопільному кращому розумінню процесів, які відбуваються в Україні та Австрії. «Я впевнений, що візит буде успішним, дасть змогу нам краще почути і зрозуміти, як живе світ, — сказав пан посол. Ми повинні розуміти необхідність активізації співпраці в інтересах наших країн».
В. Литвин зазначив, що розраховує на активізацію міжпарламентської складової двосторонніх відносин і започаткування системних контактів, оскільки, за його словами, за останні кілька років «виникла пауза» у міжпарламентських взаєминах. Він висловив переконання, що законодавчі органи наших держав «вестимуть розмову напряму і відверто» і стимулюватимуть виконавчу владу обох країн повною мірою реалізовувати потенціал двосторонніх взаємин, зокрема, в економічній сфері.
На думку керівника парламенту, під час візиту необхідно «зробити все, аби рівень зустрічей засвідчив підтримку України з боку Австрії». «Для нас вкрай важливо нарощувати контакти з європейським співтовариством, світом, забезпечувати взаємну підтримку, — сказав В. Литвин. — Сьогодні протистояти наодинці викликам глобального світу неможливо».
Сторони також обговорили питання, пов’язані з підготовкою до чемпіонату Євро-2012. Пан посол, зокрема, повідомив про заплановану найближчим часом зустріч мера Відня з нашим міністром у справах молоді та спорту, а також з міськими головами українських міст, у яких відбуватиметься чемпіонат. Йозеф-Маркус Вукетіч також повідомив, що україно-австрійська змішана комісія з питань торговельно-економічного співробітництва прийняла рішення заснувати робочу групу з підготовки футбольного чемпіонату 2012 року.
Голова Верховної Ради України подякував послу за роботу під час його дипломатичної місії, висловивши переконання, що за цей час вдалося зробити багато корисного для наших країн.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.