Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Туркменістану в Україні Нурберди Аманмурадовим (на знімку), котрий нещодавно розпочав працювати в Україні.
Глава українського парламенту наголосив, що наша держава надає особливої уваги розвитку співробітництва з Туркменістаном і висловив переконання, що візит Президента Туркменістану до України, який має відбутися незабаром, надасть потужного імпульсу розвиткові двосторонніх відносин. У свою чергу пан посол також наголосив на потребі особливого розвитку двосторонніх відносин двох держав і передав Володимиру Литвину запрошення від голови туркменського парламенту відвідати Туркменістан з офіційних візитом у зручний для нього час. В. Литвин подякував за запрошення і наголосив на необхідності зміцнення міжпарламентських зв’язків. Зокрема, на рівні груп дружби, щоб зробити відносини постійними і ефективними.
«Туркменістан надає велике значення відносинам з Україною», — наголосив Нурберди Аманмурадов. Туркменістан, зауважив посол, є нейтральною державою, і до цього, за його словами, йшли поступово, враховуючи географічне положення, що ця зона є не дуже спокійною. Голова Верховної Ради висловив думку, що туркменський досвід нейтралітету є важливим для України, бо в зовнішній доктрині ми проголосили позаблоковий статус. «А він може реалізуватися лише через нейтралітет», — вважає В. Литвин. Глава українського парламенту також звернув увагу на проблеми з утилізацією ядерних матеріалів після знищення ядерної зброї, зокрема, у місті Павлоград на Дніпропетровщині. «Фіксація нейтрального чи позаблокового статусу свідчитиме про те, що ми твердо переконані у своєму суверенітеті і що самі можемо гарантувати власну безпеку», — підкреслив Голова Верховної Ради. Він також зазначив, що можливість проголошення позаблокового чи нейтрального статусу також випливає з того, що нам ззовні ніхто не погрожує. А всі загрози національній безпеці лежать усередині країни. «Але сьогодні вже є консолідація влади, є діалог, що в українських умовах — велике завоювання», — підкреслив В. Литвин.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цих подій шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.