Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає за скасування квотного перерозподілу посад у Кабінеті Міністрів. Про це він заявив у понеділок під час виступу в ефірі передачі «Свобода слова» на телеканалі ІCTV, відповідаючи на запитання стосовно низки звільнень у Кабінеті Міністрів.

В. Литвин назвав розподіл урядових посад за квотним принципом «повною нісенітницею». «Я не хотів би так само, як і кожен, хто тут присутній, працювати в уряді, який буде фрагментарним», — зазначив він.

Голова Верховної Ради наголосив, що передумовою призначення мають бути професіоналізм, відповідальність та обов’язковість претендента. За його словами, нині в уряді мають бути не політичні призначення. «Оскільки наше життя ще перебуває в ручному режимі управління, і дуже багато залежить від особистості», — вважає В. Литвин. За його словами, у людей не може виникати жодних сумнівів стосовно того, що саме ця людина гідна обіймати ту чи іншу посаду. «Інакше ми будемо приречені на кадрову чехарду», — підсумував керівник українського парламенту.

Крім того, Володимир Литвин переконаний, що восени разом з місцевими виборами неможливо провести референдум про скасування політичної реформи. За його словами, навіть якщо гіпотетично уявити, що це питання виникне, то на проведення відповідної кампанії просто не вистачить часу, бо спочатку потрібно ухвалити закон про всеукраїнський референдум, підписати його та провести відповідну підготовчу роботу.

Розділ 13 Конституції чітко вказує на те, що будь-які зміни до Основного Закону мають вноситися відповідно до цього розділу, але нічого не сказано, яким чином приймати нову Конституцію, звернув увагу Голова Верховної Ради. Тому, за його словами, й виникають різні трактування і тлумачення Основного Закону з цього питання. Водночас В. Литвин зауважив, що «не потрібно боятися референдуму, оскільки це пряма норма демократії, яка існує для врахування думки людей».

Прес-секретар Голови Верховної Ради.