Постійна делегація Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ОБСЄ завершила роботу на 19-й щорічній сесії ПА ОБСЄ. Голову постійної делегації нашого парламенту Олега Білоруса вчетверте було обрано віце-президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ.
Заключне пленарне засідання 19-ї щорічної сесії ПА ОБСЄ, як повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради, було присвячено прийняттю Норвезької (Ословської) декларації.
Олег Білорус, виступаючи на заключному пленарному засіданні, відзначив важливість та актуальність прийняття Норвезької декларації. Він також наголосив, що ця подія — новий істотний вклад у розвиток міжнародного співробітництва і міжнародного права в жорстких умовах глобальної економічної кризи.
О. Білорус наголосив, що діяльність Парламентської асамблеї розширюється, і цьогорічна тема «Верховенство права: боротьба з транснаціональною злочинністю і корупцією» окреслює проблеми, на які урядам варто звернути особливу увагу. «Корупція — це своєрідна «ракова пухлина» на тілі багатьох країн, боротьба з нею потребує надзвичайних національних і міжнародних зусиль», — зазначив голова постійної делегації України.
Він акцентував увагу на тому, що питання стосовно ядерної загрози, тероризму, інтеграції багатонаціонального суспільства у контексті відповіді на виклики безпеки є надзвичайно важливими для обговорення. Водночас, на думку О. Білоруса, недостатня увага приділяється темі глобального економічного розвитку, нової загрози глобальної економічної кризи, кризи системи глобалізму, глобальної кризи надспоживання кредитних, валютних, фінансових, енергетичних, екологічних ресурсів найбільших країн світу.
Голова постійної делегації парламенту України висловив сподівання, що майбутні проекти ПА ОБСЄ та її резолюції відображатимуть поглиблення співробітництва у напрямі подолання негативних наслідків глобалізації і глобальної економічної кризи, яка набирає довгострокового, багатоаспектного і ротаційного характеру. Доповідач виступив за посилення координації міжнародних антикризових і посткризових зусиль під егідою ООН.