Відучора в Україні стартувала кампанія з виборів до Верховної Ради. Як відомо, про рішення достроково припинити повноваження парламенту нещодавно оголосив Президент України Петро Порошенко. За попередніми розрахунками, на проведення перегонів необхідно майже 980 млн. гривень. Щоправда, вартість кампанії може зменшитися на 140 млн. гривень, якщо народні депутати ухвалять відповідні зміни до законодавства. Та все-таки головним питанням залишається те, чи відбудеться волевиявлення в Донецькій та Луганській областях.

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський переконаний, що позачергові парламентські вибори відбудуться і на сході країни. «Що стосується Донецької та Луганської областей, то вибори там, безумовно, відбудуться. Головними завданнями в цьому контексті є обрання народних депутатів України в усіх створених у цих регіонах одномандатних округах, а також забезпечення безпеки голосування на максимально можливій кількості виборчих дільниць», — заявив він у коментарі агентству «Інтерфакс».

Водночас М. Охендовський зауважив, що для обрання депутатів необхідно переглянути межі виборчих округів та їх центрів. Важливо, щоб у кожному окрузі було хоча б декілька дільниць, де можна провести голосування.

«Очевидно, що до Донецької та Луганської областей підхід і увага на майбутніх виборах повинні бути особливими. Все необхідне для проведення волевиявлення у цих областях Центральна виборча комісія робитиме з урахуванням досвіду виборів Президента України, що відбулися 25 травня. У цьому контексті також важливо внесення парламентом змін до закону про вибори», — наголосив він.

Проте керівництво терористичної організації «ДНР» вже заявило, що вибори народних депутатів на території «ДНР» і «ЛНР» не проводитимуться. За їхніми словами, «було би дивно проводити на території однієї країни вибори депутатів іншої країни. Це інша держава, до якої ми жодного відношення не маємо», — заявили терористи.

Відбуватимуться перегони за добре відомою нам змішаною системою. Тобто половину парламентаріїв обиратимуть за партійними списками, половину — у мажоритарних округах. Щоправда, саме це викликає занепокоєння у експертів.

За словами голови ради громадянської мережі «ОПОРА» Ольги Айвазовської, найбільшими проблемами кампанії, крім питань безпеки на сході країни, можуть виявитися популізм із боку політичних сил та кандидатів-мажоритарників і підкуп виборців. До того ж відповідні тенденції вже відстежуються в мажоритарних округах.

Водночас, за словами голови Комітету виборців України Олександра Черненка, наявність мажоритарної складової передбачає участь у виборах кандидатів із 12 одномандатних округів Криму. Оскільки, за умов окупації, провести вибори там неможливо, мешканці Кримського півострова не отримають жодного виразника їхніх інтересів в єдиному законодавчому органі країни. Тож, враховуючи неможливість проведення виборів у Криму, у наступному парламенті не вистачатиме майже 20—30 депутатів.

Власне, пам’ятаймо: вибори — найкраща люстрація. І як би скрутно не було сьогодні, «так звана гречка» завтра може зіграти з нами не дуже гарний жарт. Як сказала мама одного із загиблих на Майдані під час Революції гідності хлопців: «Його вбила не куля, а гречка».

 

Прогноз

На думку директора компанії персонального та стратегічного консалтингу «Berta Communіcatіon» Тараса Березовця, за підсумками кампанії у парламенті буде створено проєвропейську пропрезидентську більшість. Загалом склад Верховної Ради, за його оцінками, зміниться приблизно на 70 відсотків.