Свого часу на Дніпропетровщині за кошти державного бюджету було побудовано 34 зрошувальні системи загальною довжиною понад 3,4 тисячі кілометрів, які подавали воду майже на 199 тисяч гектарів. Поливні землі займали у складі ріллі лише 11 відсотків, але забезпечували врожайність зернових у 1,5—2 рази, а кормових культур — утричі більшу, ніж богарні. Після розформування колгоспів переважна більшість зрошувальних систем залишилися безгосподарними і безжально вирізаються. І навіть ті, у яких є господар, не завжди вдається уберегти від нищення.
Щоб припинити цей вандалізм, треба запровадити законодавчий механізм зміни майнових прав на меліоративні системи, який передбачав би певні обмеження та зобов’язання для їхніх власників, а також примусити правоохоронні органи відповідно реагувати на подібні дії, вважають депутати обласної ради. Й ініціюють у своєму зверненні до Президента України, Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ, голови СБУ розгляд цього питання на державному рівні.
Вирізають труби під «охороною»
Меліоративні системи колишніх колгоспів, які будувалися в області упродовж чотирнадцяти років (з 1966-го по 1980-й), на сьогодні фактично знищені як технологічно цілісна інженерна інфраструктура, констатують фахівці. З 2003-го по 2009 рік на зрошуваних землях, які не переведені в богарні, було демонтовано понад 1,4 тис. км трубопроводів на площі більш як 78 тис. га. Уже в цьому році, протягом лютого-березня, поцупили більше кілометра міжгосподарських трубопроводів, які є державною власністю, у Дніпропетровському, Павлоградському і Новомосковському районах.
Фактично знищена Олександрівська зрошувальна система в Юр’ївському районі. Майже шість кілометрів сталевих труб вирізано на металобрухт на території Богуславської сільської ради у Павлоградському районі. На землях нинішніх фермерських господарств незаконно демонтували кілометр внутрішньогосподарської зрошувальної мережі, яка належить до комунальної власності Петриківської районної ради.
А історія розкрадання Миколаївської зрошувальної системи на території Новомосковського району «тягне» на міліцейський детектив, у якому правоохоронні органи, проти законів жанру, швидше допомагають розбійникам, аніж ловлять їх. Ось тільки один із випадків, зафіксованих у матеріалах, наданих обласній раді керівництвом Фрунзенського міжрайонного управління водного господарства (МУВГ) Дніпропетровського облводгоспу.
19 квітня 2009 року на території, прилеглій до м. Перещепине, було виявлено демонтаж сталевих труб метрового діаметра на ділянці півкілометра. Про це начальник Фрунзенського МУВГ Володимир Брагін заявив до Новомосковського міськвідділу міліції (він обслуговує і Новомосковський район). За результатами перевірки 30 квітня заявникові відмовили у порушенні кримінальної справи на підставі ст.6 п.2 КПК України (за відсутністю складу злочину). 21 травня Новомосковська міжрайонна прокуратура цю постанову скасувала і за фактом крадіжки майна в особливо великих розмірах порушила кримінальну справу за № 33099079. Її було направлено начальнику слідчого відділу Новомосковського міського відділу міліції для організації досудового слідства.
Тим часом у ніч з 25 на 26 червня на цій же ділянці злодії поцупили ще 150 метрів труб, про що В. Брагін знову сигналізує в міліцію і в прокуратуру. І сам вживає заходів для затримання крадіїв. Довго чекати не довелося: через ніч (з 27 на 28 червня) їх заскочили «за роботою» і одразу викликали міліцію. Оперативники застали на місці і «копачів», які встигли відрити 150 метрів труб, і техніку — два трубовози і екскаватор. Машиністів Фрунзенського управління — свідків події правоохоронці відправили на насосну станцію, запевнивши їх, що зараз же почнуть опитувати зловмисників. Як же здивувалися ці люди, коли вранці побачили сліди нічного розбою: незважаючи на приїзд міліції, у ту ніч було демонтовано ще 150 (тобто всього триста) метрів сталевих труб напірного трубопроводу! В. Брагін знову шле заяву тодішньому головному новомосковському міліціонеру Анатолію Кривобоку (нині начальник Дніпропетровського міського управління міліції). А у відповідь — знову відмова у порушенні кримінальної справи.
Міліцію на місце злочину потерпіла сторона викликала ще не раз, господарі записували номери автотранспорту, який використовувався для демонтажу трубопроводів, фотографували зловмисників за роботою. А ті й не збиралися тікати з місця злочину: продовжували свою справу й після прибуття міліціонерів, ще й погрожували розправою працівникам Фрунзенського МУВГ.
З квітня 2009-го по березень 2010 року на Миколаївській зрошувальній системі зафіксовано одинадцять крадіжок, внаслідок чого було демонтовано понад п’ять (із 22) кілометрів трубопроводу. За більшістю епізодів не було порушено кримінальних справ. А по тих двох (у тім числі й згадуваної вище — за №33099079), які веде слідчий відділ Новомосковського міського відділу міліції, прийнято рішення призупинити розслідування — «у зв’язку із невстановленням особи, яка вчинила злочин»...
...А тих, хто захищає власність громади, б’ють
— Свого часу я сам зіткнувся з цією проблемою, коли очолював колективне господарство, — розповідає заступник голови обласної ради Іван Лазаренко. — Свою зрошувальну систему, яка забезпечувала полив понад тисячі гектарів, ми охороняли і вдень, і вночі, і не раз ловили «металістів». Одного разу сліди привели нас на пункт прийому металобрухту. Його господар пустив нас у двір тільки тоді, як приїхала міліція із санкцією прокурора на обшук. Знайшли крадений метал. Але господар відвів убік заступника начальника райвідділу міліції і щось йому сказав. Після чого той підійшов до мене зі словами: «Вибачте, але я нічого не можу зробити», сів у машину і поїхав, а за ним — і його підлеглі. Тоді ходили чутки, що цей бізнес «кришував» один із міліцейських посадовців, нині покійний. Хтось, очевидно, «кришує» і зараз...
Проблему на обласному рівні не вирішити, переконаний Іван Лазаренко, бо її загнали у глухий кут при розподілі майна колишніх колгоспів. Згідно із законом, меліоративні системи не підлягали паюванню, передавалися на баланс підприємств-правонаступників і в подальшому підлягали безоплатній передачі до комунальної власності. Але питання це не вирішується, оскільки більшість правонаступників колишніх КСП існують лише на папері. Отже, і більшість зрошувальних систем залишаються без господаря, а розкрадачі (замовники й конкретні виконавці) уникають не лише кримінальної, а й навіть адміністративної відповідальності — через відсутність балансоутримувача, а отже, й осіб, інтереси яких захищає держава.
Зазіхають «металісти» і на ті системи меліорації, які вже передані на баланс органів місцевого самоврядування.
— Характерною особливістю цих схем є «легалізація» злочину: як правило, зловмисники прикриваються рішеннями судів і прибирають до рук чуже майно за невідомо які «борги», — каже Іван Лазаренко. — Сільських голів, депутатів місцевих рад, які стають на захист власності громади, не просто ігнорують, а й силою «ставлять на місце». За фактами побиття голови сільради і фермера в Юр’ївському районі на вимогу обласної ради були порушені кримінальні справи. Але я не знаю прикладів, щоб когось засудили...
У діях зловмисників не бачать складу злочину
— У нашому випадку ні про які рішення судів щодо зміни власника не може бути й мови. Це — не внутрішні мережі, які раніше належали колгоспам. І про безчинства, що творяться навколо цього майна, вже мовчимо... Трубопроводи, які ми захищаємо від грабіжників, належать до міжгосподарських мереж і перебувають на балансі нашого підприємства, — пояснює Володимир Брагін. — Несанкціонований їх демонтаж є елементарною крадіжкою. Але міліція чомусь не бачить у діях злодіїв складу злочину.
В обласному управлінні водного господарства показали дві товстелезні папки листування з правоохоронними органами з цієї проблеми.
— На всі звернення ми отримуємо суцільні відписки. Таке враження, що наших заяв і доданих до них документів ніхто не читає. Ось дивіться самі, — начальник відділу експлуатації водогосподарських об’єктів обласного виробничого управління водного господарства Петро Кухарук бере з папки одну із заяв — про уже згадувану крадіжку труб у ніч на 26 червня минулого року. — До заяви серед інших документів додається довідка з технічною характеристикою цього трубопроводу (діаметр, протяжність, місцезнаходження, рік введення в експлуатацію, інвентарний номер), а також характеристика вкрадених труб (з якого матеріалу, діаметр, кількість метрів, балансова вартість). А Новомосковський міськвідділ міліції відмовляє в порушенні кримінальної справи у зв’язку... «з відсутністю документів, які відображають належність труби Фрунзенському МУВГ та суму вчиненої шкоди». Такі пояснення — у переважній більшості відмов. Ми звернулися до Головного управління МВС України в області по сімох таких фактах (і по цьому в тім числі), що були зафіксовані у Новомосковському районі. І отримали відповідь від 29.03.2010 року за підписом т. в. о. начальника ГУ В. Мазана: мовляв, матеріали перевірила Новомосковська міжрайонна прокуратура і не скасувала винесених постанов. А у зв’язку зі зверненням заступника голови облради Івана Лазаренка за фактом демонтажу труб, відмовні матеріали повторно направлено у Новомосковську прокуратуру...
Отак вони ходять від міліції до прокуратури і назад, а зрошувальні системи тим часом нищать безкарно.
За цей час, починаючи з 2004 року, Дніпропетровський облводгосп зафіксував 24 крадіжки трубопроводів на міжгосподарській мережі в одинадцяти районах області. За 2006—2010 роки міжрайонні і обласне управління водного господарства 69 разів зверталися в різноманітні інстанції (міліцію, прокуратуру, СБУ, органи влади) з приводу розкрадання цієї державної власності. Але на сьогодні не можуть похвалитися жодною перемогою.
Ще поки не вирізали все до останнього метра, треба зупинити ділків, які заради власної вигоди створюють загрозу економічній, екологічній та продовольчій безпеці регіону і всієї країни, вважають депутати дніпропетровської облради. І закликають вищих державних посадовців зупинити цей нищівний «похід».
Дніпропетровська область.