Футбол. І третя спроба заволодіти світовим троном для збірної Нідерландів завершилася невдачею. Вона, як-то кажуть, залишається вічно «срібною». А от чемпіон Європи Іспанія виборола титул з першої спроби. Піддані короля Гуана Карлоса І — чемпіони світу! Причому вони — перша європейська команда, котра виграла турнір за межами Європи. І цілком заслужено. Хоча, заради справедливості, варто сказати, що і їхні суперники мали шанси для тріумфу.
Але про все по черзі. Якщо відверто, то перший тайм не був веселим. Лише протягом десяти стартових хвилин спостерігалася помітна перевага іспанців. Вони включили солідні швидкості і мали нагоду принаймні двічі відкрити рахунок. Але поступово гра вирівнялася, і запам’яталася вона грубощами нідерландців, яким арбітр показав три жовтих картки. Щоправда, правила порушували і піренейці. Але то були не такі явні «злочини». Лише перед самою перервою «помаранчеві» загострили ситуацію. І свою майстерність продемонстрував Ікер Касільяс.
Після перерви футболісти Нідерландів не припинили порушувати правила. Але й до успіху були близькими двічі. На 62-й хвилині Веслі Снейдер вивів віч-на-віч з воротарем іспанців Ар’єна Роббена. Але Касільяс, виявивши холоднокровність, виграв цю дуель. Подібна ситуація з тими самими персонажами повторилася і на 83-й хвилині.
Зрештою, було призначено два додаткових тайми. І на 95-й хвилині вже свіжий Сеск Фабрегас на швидкості ввірвався в карний майданчик і не зміг переграти Стекеленбурга. І надалі іспанці діяли гостріше. А потім отримали ще й солідну фору, коли арбітр вилучив з поля Джона Гейтінгу. І чемпіони Європи таки дотисли суперника, котрий, треба віддати йому належне, пручався до останнього. Ефектну комбінацію кинджальним ударом завершив блискучий Андрес Іньєста. Це був «золотий» гол!
Бронза — німецький метал
Учасники поєдинку за третє місце подарували глядачам футбол найвищого класу, без остраху помилитися. Рахунок відкрили німці, завдяки далекому удару Бастіана Швайнштайгера, невпевненим діям Фернандо Муслери і голевому чуттю Томаса Мюллера. Відновив статус-кво Едінсон Кавані, котрий вийшов один на один після передачі Луїса Суареса. Вистачало й інших голевих моментів. А швидкості й технічна складова поєдинку були на найвищих показниках.
А між іншим кажуть, що матчі за третє місце не потрібні. Звичайно, був і другий тайм, у якому небезпечних моментів і чудових епізодів вистачило б на кілька зустрічей. Склалося враження, що перерви й не було. Команди атакували величезними силами. Ми побачили все: і боротьбу, і забиті м’ячі, і влучення в поперечини, і жорсткі стики, і відчай, і сльози тощо. От так завершила збірна Німеччини турнір у ПАР, завоювавши бронзові медалі. До речі, і 2006 року в себе на батьківщині німці також були третіми.
На знімках: новий чемпіон світу — збірна Іспанії; колумбійська співачка Шакіра, котра виконала офіційний гімн чемпіонату-2010; майбутні зірки африканського футболу.
Фото з сайту ФІФА.