Спеціалісти Комунального підприємства «Центр ідентифікації тварин»і Управління ветеринарної медицини провели рейд-перевірку столичного Куренівського ринку
У народі його знають як «пташиний», або просто «птичка». Хоча йдеться не лише про птахів: тут можна купити тварину на будь-який смак, розмір і ціну. Інформаційним приводом для нинішнього рейду стало звернення до Центру киянина, який нещодавно купив на ринку кошеня без ветдовідок і документів. Тваринка виявилася хворою і прожила недовго. Саме через такі випадки цей ринок і має сумну славу. На інтернетівських форумах переповідають історії й застереження про фарбованих під елітні окраси дворових кошенят, двіртер’єрів і узагалі тварин невідомого походження.
Ірина Карпова, суддя міжнародної категорії у бійцівських породах, працює на посаді інспектора Подільського району понад 6 років. Після завершення перевірки розповідає:
— На жаль, люди не взяли із собою і половини документів. Тож перевірку повторимо: хто не зміг оформити документи — допоможемо, щоб усе було належним чином. Ближче до осені, коли найбільше продають звірят, інспектуватимемо частіше. Практична користь з цього така: коли тварина зареєстрована і має пластиковий сертифікат та жетон, по базі можна перевірити і ветеринарний паспорт, і господаря (чи не перекупник часом) тощо. Такі документи мають бути у дорослого собаки. Хоча малюків теоретично мають реєструвати протягом тридцяти днів, які тваринка перебуває у господаря. Продаючи цуценя, також передають сертифікат новому господарю, і той вже перереєструє тварину на себе. Процедура коштує сім гривень, проте позбавляє чималого головного болю.
Звичайно, рейд «контролерів» у супроводі преси аж ніяк не порадував продавців і адміністрацію ринку. Хоча сумлінні заводчики охоче приймали поради фахівців і допомогу в належному оформленні документів. Чомусь цього разу перевіряли виключно «собачників». А мене все-таки цікавила котяча нелегка доля. Адже на власному прикладі знаю, що купити тут справді нормальне здорове породисте кошеня — рідкісне везіння. На дилетантський погляд — усі пухнастики однаково милі. І хай не ображаються сумлінні продавці справді породистих звірів, але цих кошенят справді важко відрізнити від «дворян», яких пропонували за копійки сердобольні бабці уже за воротами ринку.
І такі бабці — справжній головний біль. Мабуть, у кожному дворі є такі: вони жаліють і підгодовують тварин, які мешкають у підвалах. І ті з вдячністю розмножуються у геометричній прогресії. Біда ще й у тому, що у підвалі відповідно до кількості котів купа бліх, тож сантехнікам там працювати також складно.
Начальник відділу обліку і реєстрації комунального підприємства КП «Центр ідентифікації тварин» Світлана Васильєва підказала вихід:
— У 2007 році у столиці прийнято програму з регулювання чисельності тварин гуманними методами. Тобто людина, яка виявила бажання опікуватись бездомними тваринами, може оформитися опікунами над цими тваринами, отримати у Центрі відповідний документ і у державній клініці здійснити безоплатну стерилізацію цих тварин. Це закордонний досвід, і на сьогодні програма діє лише у Києві, але навіть серед киян про неї мало хто знає. Як і про те, що ідея реєструвати домашніх котів — не примха, і може полегшити життя господарям і пухнастикам. Надто таким, які мешкають на перших поверхах і вільно гуляють вулицями. Маючи ошийник з жетоном (ціна доступна) або електронну ідентифікацію — чіпування — (близько 120 гривень), позбавляєтесь страху загубити тварину, або що її хтось образить.
Іншу корисну інформацію можна знайти на офіційному сайті КП «Центр ідентифікації тварин» www. cіpets. kіev. ua
Фото автора.