Панічний страх. Саме так можна охарактеризувати дії кримської влади на все, що пов’язано з українською мовою, символікою і культурою загалом.

Ми вже повідомляли, що в анексованому Криму скорочується кількість уроків української мови та літератури, українських класів, фактично згортається підготовка кадрів у вищій школі.

Ті, хто висловлює свою думку й незгоду з тим, що відбувається на півострові нині, зазнають репресій.

Так, у День Державного Прапора — 23 серпня — у Сімферополі біля погруддя Тараса Шевченка було затримано місцевого лікаря Сергія Дуба, в котрого був український прапор. Йому загрожує значний штраф нібито за «порушення цілісності РФ».

24 серпня в Севастополі затримали двох активістів, які мали намір відсвяткувати пам’ятну дату. За те, що вони співали гімн України й поклали букет до демонтованого пам’ятника Сагайдачному, активістів забрали до поліцейського відділку.

Ситуація одержала новий розвиток. Зокрема, громадянський активіст із Севастополя Віктор Неганов, який виступив організатором у місті 24 серпня імпровізованого мітингу з приводу Дня Незалежності України, через два дні змушений був покинути анексований Крим.

«За даними адвоката, поліція може порушити стосовно мене кримінальну справу за сепаратизм, а після цього одразу затримати. Поки вони цього рішення не прийняли, але у них є місяць. У зв’язку із цим мені в Севастополі перебувати стало небезпечно, тому я прийняв рішення покинути територію Криму», — розповів Неганов журналістам.

Він також повідомив, що до його товариша, якого теж затримали разом з ним після акції, за місцем його прописки приходили співробітники правоохоронних органів.

Сергій Аксьонов, якого Путін призначив «в. о. глави Республіки Крим» каже, що влада Криму побоюється всього українського й чекає провокацій у день виборів 14 вересня, які призначила Росія на півострові.

За його словами, на цей момент усі силові структури на півострові приведені в повну готовність.

«Є небезпека того, що наші «опоненти» спробують хоч якось нашкодити Криму, показати, що влада не справляється зі своїми обов’язками», — цитує його слова «Інтерфакс».

Криму і його проросійському керівництву надто важливо показати нині образ зовнішнього ворога, який нібито зазіхає на жителів півострова. Робиться це передусім для того, щоб відволікти людей від нагальних проблем, високих цін і непевності в завтрашньому дні.

9 травня, 18 травня, 24 серпня й, імовірно, 14 вересня. Перед цими датами «кримська влада» завжди заявляє про провокації й вживає безпрецедентних заходів безпеки. Напередодні 9 травня в Сімферополі затримали українського режисера і активіста Олега Сенцова, якого обвинувачують у намірі проведення теракту під час святкування Дня Перемоги. 18 травня в день пам’яті жертв депортації затримали журналіста Османа Пашаєва, 24 серпня — одразу кількох українських активістів. Чого чекати від 14 вересня — показової зачистки? І це запитання риторичне.

Крим.