Потужний цукровий завод у селі Оженин Острозького району на Рівненщині, який два роки тому законсервували, запрацює з наступного року. Про це повідомив голова правління ЗАТ «НВП «Захід-Цукор» Ростислав Козакевич. До речі, сьогодні із шести цукрових заводів на Рівненщині працюють лише два — у селі Бабин Гощанського району та місті Дубно.
— Ми проводимо технологічну модернізацію потужностей і капремонт підприємства, яке було введено в експлуатацію приблизно сорок років тому, — продовжує Ростислав Козакевич. — Адже плануємо збільшити потужності (раніше за добу переробляли 3 тисячі тонн солодких коренів, то після завершення модернізації — 4,5). Оновлення заводу істотно зменшить витрати на переробку сировини. Якщо раніше для роботи протягом сезону завод в Оженині потребував 28 мільйонів гривень оборотних коштів через енергозатратне і технічно застаріле обладнання, то завдяки новітнім технологіям цю суму вдасться зменшити на тридцять відсотків. Загалом у модернізацію заводу вже інвестовано приблизно 20 мільйонів гривень.
Інвестор планує не лише технічно переозброїти підприємство, а й створити повний цикл виробництва цукру. Для цього веде перемовини із власниками паїв та аграрними господарствами про оренду землі в Острозькому, Гощанському та Корецькому районах.
— Для створення повного циклу заводу необхідно мати до 20 тисяч гектарів землі, —наголошує Ростислав Козакевич. — Процес укладання договорів про оренду землі із селянами вже активно ведемо, оскільки в кінці року прагнемо підготувати площі під посіви цукрових буряків.