За період шостої сесії Верховної Ради України шостого скликання народні депутати України ухвалили у цілому 135 законів.
Про це повідомив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у суботу, закриваючи шосту сесію Верховної Ради України шостого скликання, яка тривала з 2 лютого по 10 липня нинішнього року.
За словами керівника парламенту, порядком денним шостої сесії передбачалося підготувати та внести на розгляд 1473 питання. Крім того, 83 законопроекти включено додатково. Фактично за 51 день пленарної роботи (відбулося 72 ранкових та вечірніх пленарних засідань) обговорено з прийняттям відповідних рішень 771 питання. Проведено три парламентських слухання щодо реформування законодавства про місцеві вибори, запровадження 12-річної загальної середньої освіти та з питань бюджетної політики на 2011 рік, а також урочисте засідання, присвячене складенню присяги новообраним Президентом України (25 лютого 2010 року).
На виконання головних завдань, що ставилися у період сесії, за участю новосформованої коаліції депутатських фракцій призначено новий склад Кабінету Міністрів України, ухвалено Державний бюджет та Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік, Засади внутрішньої і зовнішньої політики, закони про здійснення державних закупівель, про судоустрій і статус суддів, про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, оновлену редакцію Бюджетного кодексу України та цілий ряд інших законів.
Із 23 законопроектів, визначених Президентом України невідкладними, 11 ухвалено у цілому як закони України, ще 4 — прийнято за основу та направлено для їх підготовки до другого читання.
Усього за сесію прийнято рішення щодо 1038 законопроектів, у тому числі схвалено у цілому 135 законів, 86 проектів — у першому читанні, 817 — повернуто на доопрацювання, відхилено та знято з розгляду, з них 365 — відповідно до процедури відкликання. «Це свідчить про те, що Верховна Рада принциповіше ставиться до законопроектів, у тому числі, «власного виробництва», — зазначив В. Литвин.
Крім того, за результатами прийнятих рішень оформлено 504 постанови організаційно-установчого та процедурного характеру.
У розрізі суб’єктів права законодавчої ініціативи розглянуто 28 законопроектів з числа поданих Президентом України, 307 — Кабінетом Міністрів України, 703 — народними депутатами України. Тематично переважали питання економічної політики (272 розглянутих проектів), галузевого розвитку (265) та правової проблематики (253).
Із прийнятих законів на кінець сесії підписано і введено в дію 73, з них 6 — з питань ратифікації міжнародних договорів і угод, 57 — про внесення змін до актів чинного законодавства. У новій або оновленій редакції введено в дію 8 законів. Ще 56 прийнятих законів готуються або направлені на підпис Президенту України. Крім того, 6 законів повернуто Президентом для їх повторного розгляду.
На кінець сесії на опрацюванні в комітетах Верховної Ради України перебуває 1269 законопроектів, з яких 133 готуються до другого або наступних читань.
Голова Верховної Ради України нагадав, що робота наступної, чергової, сесії парламенту розпочнеться у вівторок, 7 вересня. Також, за словами В. Литвина, у п`ятницю, 16 липня, у сесійній залі парламенту відбудеться урочисте засідання з нагоди 20-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України, на яке запрошено і депутатів попередніх скликань.
Прес-служба Верховної Ради України.