Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок взяв участь в урочистостях з нагоди 95-річчя від дня народження та 75-річчя громадсько-політичної і наукової діяльності Петра Тронька — відомого українського вченого-історика, голови Національної спілки краєзнавців України, академіка НАН України, Героя України.
«Як і всі тут присутні, я відчуваю велике щастя від того, що ми маємо сьогодні можливість віншувати людину-легенду, людину-історію, людину, чий життєвий, творчий, політичний, громадський шлях фактично є віддзеркаленням новітньої доби історії України і новітньої доби історії тої колишньої держави, яка мала назву Радянський Союз», — наголосив В. Литвин у своєму вітальному виступі. За його словами, про Петра Тимофійовича можна говорити «як про справжнього більшовика: він завжди був на боці абсолютної більшості народу і завжди, в усіх іпостасях, на всіх посадах боронив країну, захищав український люд, будував, а головне — зберігав історичну пам’ять». Свою справу, зауважив керівник українського парламенту, Петро Тронько робив з гідністю, не виставляючи на загальний огляд, на загальну оцінку своїх заслуг.
В. Литвин висловив переконання в тому, що сьогодні, вшановуючи такого видатного вченого та громадсько-політичного діяча, як Петро Тронько, «ми складаємо данину шани тим поколінням, разом з якими жив і творив наш ювіляр». Постійним нагадуванням про вклад Петра Тимофійовича у вітчизняну наукову думку, вважає В. Литвин, слугуватиме Музей народної архітектури і побуту під відкритим небом.
«Складаю вам вдячність за те добро, яке я відчував від вас завжди і в усьому, та бажаю вам здоров’я і довгих років життя, — сказав Голова Верховної Ради, звертаючись до ювіляра. — Бо ви, ваше покоління — це та основа, той фундамент, та моральна совість, на якій завжди буде триматися наше життя».
Прес-секретар Голови Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.