Вечірнє засідання 9 липня
Пообіді в залі картками зареєструвалося 192 народних депутати. З цього приводу розпочалася дискусія, оскільки представники опозиції наполягали, що за такої кількості обранців відкривати засідання не можна. Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк повідомив, що норма, яка забороняє проводити зібрання, якщо немає 226 парламентаріїв, існувала в Конституції до 1996 року, а тепер її немає і засідання можна відкрити за будь-якої кількості народних депутатів. Однак на вимогу фракцій Партії регіонів і КПУ було оголошено перерву. Після неї продовжився розгляд законопроектів у другому читанні.
Голова Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Валерій Бевзенко розповів про суть проекту закону про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів. За його словами, цей документ дозволяє врегулювати питання, що виникають у процесі експлуатації об’єктів енергетики в умовах суспільного розпаювання земель сільськогосподарського призначення, встановити чіткий порядок відшкодування збитків власника землі та користувача внаслідок встановлення обмежень на використання відповідних земельних ділянок і законодавчо визначає порядок проведення аварійних та аварійно-відновлювальних робіт на ділянках, що перебувають у власності та користуванні.
Поки документ готували до другого читання, до нього надійшло 32 пропозиції і зауваження. Після розгляду поправок парламентарії прийняли документ у другому читанні та в цілому. Натомість проект закону про доступ до публічної інформації направили на доопрацювання. Народні обранці ухвалили постанову про відзначення на державному рівні 800-річчя заснування міста Збараж, що на Тернопільщині.
Затим приступили до розгляду проекту закону про всеукраїнський референдум. Представник Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Горбатюк поінформував, що від суб’єктів законодавчої ініціативи під час доопрацювання надійшло 926 пропозицій. Лише 124 із них врахували повністю, 794 — відхилили. Таким чином, профільний комітет рекомендував парламенту прийняти цей документ у цілому. Та представники опозиції наголосили, що низку внесених ними поправок не врахували. Оскільки народні обранці наголошували на принциповості своїх пропозицій до законопроекту, їх мали розглядати окремо. Керівник фракції БЮТ Іван Кириленко поінформував, що його колеги по партії можуть зняти свої пропозиції і проголосувати за проект, якщо будуть враховані висновки Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради. Натомість очільник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запропонував закрити засідання, а розгляд поправок до законопроекту продовжити в суботу. Парламентарії погодилися з цією пропозицією.