Україна потребує міжнародної допомоги у вивезенні дітей із зони антитерористичної операції. Про це під час брифінгу заявила народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Геращенко. «Найбільш складна ситуація на Дебальцевському напрямку. Тому сьогодні влада робить усе, щоб урятувати дітей і вивезти їх з-під обстрілів. Зокрема, за дорученням Президента ми готуємо зустріч із представниками міжнародних місій — Червоного Хреста, ОБСЄ, ООН та іншими, щоб донести відповідну інформацію», — зазначила вона.
За словами парламентарія, бойовики не дають можливості створити гуманітарний коридор для вивезення дітей. Тому влада звертатиметься до представників тристоронньої контактної групи, щоб під час наступного етапу переговорів була порушена тема безперешкодного вивезення цивільного населення.
Народний депутат також нагадала, що 22 січня за дорученням глави держави уряд спрямував чергову гуманітарну допомогу на Донбас, яка була передана мешканцям низки населених пунктів. «Влада готова й надалі формувати такі гуманітарні вантажі, але надавати цю допомогу адресно», — сказала І. Геращенко.
У свою чергу Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба розповів: щоденно фіксуються факти порушення незаконними військовими формуваннями прав дітей на сході. За його словами, лише протягом поточного року вбито щонайменше 10 дітей. Сьогодні чекають на виїзд декілька тисяч сімей з дітьми. Для їхнього розміщення вже підготовлено понад 15 тисяч місць на мирній території України.