Міжнародна федерація футболу заявляє, що змінюватиме систему суддівства. Генеральний секретар ФІФА Жером Вальке розповів Бі-бі-сі, що для допомоги суддям буде надано двох помічників.
Пан Вальке заявив, що чемпіонат світу у Південній Африці стане останнім, який проводиться за нинішньою схемою суддівства.
Чиновник визнав, що серйозні помилки рефері під час чемпіонату світу, зокрема незарахований гол збірної Англії у ворота Німеччини, іще раз підтвердили потребу реформування системи суддівства, тому нововведення будуть виправданими:
«Якщо наявність двох додаткових пар очей плюс технічні засоби фіксування на лінії воріт дадуть арбітрам більшу впевненість у тому, що вони вправно виконують свої обов’язки, чому б і не запровадити нову систему? Ми повинні допомогти арбітрам, тому я переконаний, що нинішній чемпіонат — останній, де чинною залишається теперішня система суддівства».
Пан Вальке визнав, що гравці та команди загалом нині дуже сильні та швидкі. Гра стала іншою, а судді за віком переважно старші за гравців.
Президент ФІФА Зепп Блаттер не раз відкидав заклики запровадити нові технології, в тому числі відеоповтори, наполягаючи, що елемент людської помилки був завжди частиною цього виду спорту. Опоненти також наголошували на універсальності — всі рівні гри мають судитися за однаковими правилами і методами.
Після незарахованого голу англійця Лампарда у ворота німців навіть британський прем’єр-міністр Девід Камерон говорив про потребу використання новітніх технологій у футболі.
За свистком Вебба
Фінальний матч чемпіонату світу з футболу між збірними Нідерландів та Іспанії розсудить бригада англійського арбітра Говарда Вебба. Нагадаємо, 38-річний фахівець судив у ПАР три зустрічі: Іспанія — Швейцарія, Словаччина — Італія і Бразилія — Чилі.
До речі, поєдинок проти швейцарців збірна Іспанії — фіналіст чемпіонату — програла 0:1. І після цього не поступалася нікому.
Квитків уже немає
У продажу немає жодного квитка на фінальний матч чемпіонату світу між збірними Іспанії та Нідерландів. Про це повідомив представник ФІФА на брифінгу, який відбувся в четвер. Нагадаємо, фінальний поєдинок відбудеться завтра в Йоганнесбурзі, на «Соккер Сіті Стадіум» (початок о 21.30 за київським часом).
На поєдинок за третє місце між командами Уругваю і Німеччини (відбудеться сьогодні в Порт-Елізабет, на стадіоні «Нельсон Мандела Бей», 21.30) залишилося ще 2500 квитків першої категорії, інформує «Ньюс тайм».
Їм є за що грати
Як повідомила «Тайм» з посиланням на анонімного представника ФІФА, ця організація не планує відмовлятися від матчу за третє місце на чемпіонатах світу. «Існує гордість і престиж. Багато вболівальників із задоволенням подивляться цей поєдинок. А ще бронзові медалі будуть гідною нагородою для країн, які змогли вийти до півфіналу, — наводить слова представника ФІФА видання. — Також існує рейтинг ФІФА. Уругвай, який зараз посідає 16-е місце, в разі перемоги над Німеччиною зможе піднятися до десятки кращих команд світу. Їм є за що грати».