Тисячолітній дуб (на знімку), що росте неподалік кордону з Білоруссю — в урочищі «Юзефін» у Рокитнівському районі на Рівненщині, серед переможців Всеукраїнського конкурсу «Національне дерево України». Він став другим у номінації «Історичне дерево України».
За місцевими переказами, юзефінський дуб — свідок походів київського князя Ігоря 945 року, а тому має відповідне прізвисько «Дуб князя Ігоря». У двадцятому столітті природознавці підтвердили цю легенду, визначивши за фітограмою вік поліського велетня — 1350 років, завдяки чому він потрапив до переліку природних чудес України. Крім того, дуб-патріарх занесений у «Книгу рекордів України».
Останніми роками дендрологи та екологічні активісти Рівненщини наполягають на вжитті заходів для врятування унікальної юзефінської пам’ятки: зокрема, замастити пломбами та скріпити дерево залізними стяжками, а також встановити громовідвід. Адже після останнього удару блискавки у 1997 році дуб розколотий, зеленіють лише дві гілки. Кошти на його «лікування» мають виділити цьогоріч з бюджету Рокитнівського району.
Екологічна інспекція області зобов’язала землевласників та землекористувачів перевірити всі вікові дерева краю.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.