Вечірнє засідання 8 липня
Верховна Рада попередньо схвалила законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів). За це проголосували 396 депутатів із 425, зареєстрованих у сесійній залі. Конституційний Суд визнав конституційним цей законопроект, який має на меті узгодити строки повноважень представницького органу Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Для цього передбачено внести зміни до статей 136 і 141 Конституції, згідно з якими і депутати місцевих рад, і сільські, селищні та міські голови обиратимуться строком на 5 років. Нині за чинною Конституцією депутати місцевих рад обираються на п’ять років, а сільські, селищні та міські голови — на чотири. Під час обговорення народні депутати наголошували на необхідності остаточно ухвалити цей закон уже у вересні на наступній сесії парламенту, щоб зміни набули чинності до чергових місцевих виборів.
За результатами розгляду поправок у цілому було прийнято закони — про засади функціонування ринку природного газу; про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку та підготовки готельної інфраструктури до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Цим законом пропонується на 10 років (починаючи з 1 січня 2011 року) звільнити від оподаткування прибуток, отриманий готелями категорій «п’ять зірок», «чотири зірки» та «три зірки», у разі, якщо такі готелі (у тому числі новозбудовані чи реконструйовані, або в яких проведено капітальний ремонт) були введені в експлуатацію до 2012 року. Схвалено також законопроекти про внесення зміни до статті 20 закону «Про оренду землі» (щодо державної реєстрації договору оренди землі); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування угод про розподіл продукції; про внесення змін до статті 208 Земельного кодексу України про умови використання ділянок громадськими організаціями інвалідів. Цим документом встановлюється, що громадські організації інвалідів України, їх підприємства (об’єднання), установи та організації у разі використання земельних ділянок для будівництва реабілітаційних установ, об’єктів фізкультури та спорту, соціального забезпечення звільняються від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.
Проект закону про внесення змін до закону «Про столицю України — місто-герой Київ» було відхилено.
Прийнято постанови — про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Верховної Ради України щодо призначення позачергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (оскільки всі місцеві вибори призначено на 31 жовтня); про перейменування міста Теплогірськ Стахановської міської ради Луганської області на історичну назву Ірміно; про присудження у 2010 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування десятьом молодим депутатам місцевих рад та громадським діячам.
Наприкінці пленарного засідання народні депутати обрали Віктора Татькова на посаду судді Вищого господарського суду України.