Ранкове засідання 9 липня
На початку засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про входження до парламентської коаліції ще п’ятьох народних депутатів — Валерія Гацька, Івана Деньковича, Миколи Круця, Катерини Лук’янової та Раїси Сорочинської-Миколаєнко. Затим парламентарії проголосували за виключення з порядку денного графи «різне» та за те, щоб у п’ятницю відбулося й вечірнє засідання. Крім того, народні депутати планують провести у сесійній залі й суботній день. За це проголосували 238 парламентаріїв.
У зв’язку з цим бютівці Андрій Шкіль та Олег Ляшко заявили, що через поспіх, з яким розглядаються питання в парламенті, народні депутати не встигають подати свої поправки, а це позначається на якості документів. Натомість регіонал Михайло Чечетов заперечив, що документи, які ухвалюють останнім часом, недоопрацьовані. Він аргументував: розгляд проекту Податкового кодексу, що містить певні недоліки, перенесли на вересень, а ухвалюють лише ті документи, які парламентарії ретельно і прискіпливо розглянули. Своє бачення висловив і позафракційний Тарас Чорновіл, котрий вважає, що Верховна Рада може і зобов’язана працювати понаднормово, але виключно у випадках, коли йдеться про доленосні рішення. Водночас закон про референдум, через який, власне, і продовжили пленарні засідання, на думку депутата, не є аж таким невідкладним.
Після цих виступів парламентарії мали годину запитань до уряду. Звітував віце-прем’єр Сергій Тігіпко (на знімку). Здебільшого йшлося про закладене в Податковому кодексі збільшення податкового тиску на підприємців і пересічних громадян. Проте віце-прем’єр неодноразово наголошував, що не несе персональної відповідальності за те, що прописано в документі, бо він є результатом спільної роботи. Урядовець зауважив, що нині в Україні одне з найгірших податкових законодавств, а попередній уряд не зробив нічого задля його удосконалення. За словами С. Тігіпка, Кабмін був поставлений у жорсткі часові рамки, щоб встигнути підготувати законопроект та щоб його могли розглядати вже на цій сесії. Саме тому документ вийшов таким недосконалим. Однак, мовляв, урядовці мали намір відшліфувати у процесі підготовки до другого читання, наголосив віце-прем’єр. На його думку, щоб Україна мала гарний Податковий кодекс, достатньо внести в існуючий проект 150 поправок. Три сотні змін допоможуть його відшліфувати. А п’ять тисяч поправок, які надійшли до документа, С. Тігіпко назвав «політикою, а не економікою».
Під час години запитань до уряду віце-прем’єр зазнав жорсткої критики від депутатів-опозиціонерів. Зокрема, окрім проекту Податкового кодексу, згадувалася приватизація «Луганськтепловоза», розширення функцій податкової міліції, декларування зменшення, але фактичне збільшення податкового тиску тощо.
Як зауважив С. Тігіпко, нині в Україні система оподаткування на рівні середнього показника в Європі. Він навів для прикладу Польщу, Німеччину, Австрію, Швецію. Водночас уряд має намір знижувати податкове навантаження щорічно до 2015 року. Таким чином ПДВ може із 20 відсотків зменшитися до 17. А через п’ять років, якщо будуть економічні підстави, ці показники знову можуть повернутися до попереднього рівня. Урядовець не заперечував, що недоліків не бракує, однак він вважає, що «проблеми треба атакувати».
Далі до розгляду в другому читанні було оголошено законопроект про зміни до деяких законодавчих актів, що регулюють діяльність Нацбанку. У зв’язку з цим опозиціонери висловили обурення тим, що документ лише в четвер було взято за основу, тож вони суто технічно не мали змоги подати до нього зауваження і пропозиції. Зміни до цього закону ухвалено 256 голосами.
Вранці народні депутати оплесками привітали Президента Віктора Януковича з ювілеєм, а також свого колегу Віктора Терена з днем народження.
Фото Олександра Клименка.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.