Інститут законодавства Верховної Ради спільно з представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні провели десяте засідання Консультативної ради з питань ювенальної юстиції.
Відкриваючи засідання, перший заступник директора Інституту законодавства Верховної Ради Олег Зайчук зазначив, що Консультативна рада з питань ювенальної політики стала колегіальним дорадчим органом, який об’єднує зусилля представників органів державної влади, наукових установ і громадських організацій України. Її мета — сприяти вдосконаленню законодавства та практичної діяльності. Це стосується дітей, які порушили законодавство чи визнаються винними в його порушенні та є жертвами або свідками злочинів.
Безумовно, за його словами, такі завдання — складні й комплексні та вимагають інноваційних підходів. Це пов’язано з ґрунтовними концептуальними дослідженнями та напрацюваннями. Їх джерелом є норми міжнародного та європейського права, успішний досвід зарубіжних країн. Але пропозиції щодо реформ у будь-якій сфері вмотивовані насамперед потребами суспільства, яке відчуває, що діти, особливо в період фінансово-економічної кризи, є найбільш вразливими і незахищеними, а отже, самостійно або за участю дорослих потрапляють у складні життєві обставини.
Олег Зайчук розповів, що Міністерство юстиції у співпраці з відповідними органами влади та неурядовими організаціями, які є членами консультативної ради, розробили проект концепції розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх. Він упевнений, що експертна допомога ЮНІСЕФ сприятиме її схваленню.
Водночас перший заступник директора Інституту законодавства Верховної Ради зауважив, що й міжнародні організації та фонди підтримують і сприяють реалізації окремих завдань із забезпечення розвитку ювенальної юстиції в Україні. Зокрема, це проект Ради Європи та Європейського Союзу зі зміцнення та захисту прав жінок і дітей, а також проекти технічної допомоги канадського, швейцарського й голландського урядів. Значну частину відповідальності за їх виконання беруть на себе громадські організації, які є членами консультативної ради.
Під час засідання представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіє Мокуо поінформувала учасників засідання про співробітництво між представництвом ЮНІСЕФ і українським урядом у сфері ювенальної юстиції у 2010—2011 рр. А міжнародний консультант представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Рената Вінтер поділилася з учасниками заходу міжнародним досвідом реформування систем ювенальної юстиції та висловила свої рекомендації щодо розвитку ювенальної юстиції в Україні. Окрім того, на засіданні обговорювалися питання взаємодії органів державної влади в процесі збору та аналізу даних щодо дітей, які перебувають у контакті із законом, реалізації відповідних заходів, а також нові ініціативи неурядових організацій — членів консультативної ради та підходи до організації належного інформування суспільства про ювенальну юстицію.